Kun oikeisto ei ole oikeassa

Haastoin erilaista ystävääni aiemmin viikolla. Janne vastasi tällä kirjoituksella. Nyt kerron nopeasti, miksi se on perseestä.

Ei degrowthin ajatus ole tätä:

Tästä syystä koen myös kaikenlaisen degrowth-ideologian vastenmielisenä. Se on sama kuin sanoisi yhteiskunnalle, että ”en viitsi nostaa sinua katuojasta. Jaksaisin, mutta en halua.” Se ei ole myöskään ekologista (ekologista olisi vaikka hukuttaa itsensä pois luonnon resursseja tuhlaamasta), vain laiskaa. Jos ihmisellä on kykyä ja resursseja kasvattaa yritystään tai tienata enemmän, mutta päättääkin sen sijaan olla tekemättä mitään, koska se on helpompaa, koen sen halveksuntana kaikkia niitä menneitä sukupolvia kohtaan, joilla ei ollut mahdollisuutta valita. Degrowth on vastenmielistä vapaamatkustamista ja osa läntisen yhteiskunnan henkistä rappiotilaa.

Oikeassa olevat ajattelevat olevansa oikealla asialla. Se on suuri harha. Pitää olla vaan janalla.

Olemme jo nähneet mihin tämä kasvuajatus meidät toi, yhteisenä kuntana tällä pallolla. Se toi meidät yltiöpäiseen menestykseen, mutta myös hukuttaa tämän planeetan. Kasvoimme sen tuhoon.

Kasvaa voi myös horisontaalisesti, ei vain ylöspäin. Tuota ei Jannen tapaa ajattelevat tunnu ymmärtävän.

Ei ei-kasvaminen ole mitään kommunismia tai vapaamatkustamista. Rappiotilasta se on kauimpana. Janne ja muut kaltaisensa ovat hirveän väärässä kaikessa oikealla olossaan. Laiskuudesta meidät tunteva tuskin pääsee meitä syyllistämään?

Meillä on Pian kanssa tämä Pikku Apuri, jonka iso juttu on tehdä kk-sopimuksella mukaville asiakkaille pitkäjänteistä myynnin kasvattamista. Kyllä, he haluavat kasvaa myös ylöspäin. Me autamme heitä siinä.

Meille kasvu on jakamista kavereille

Pointtini on se, että aina kun tulee meille liikaa työtä, jaan sitä lähelle: Tässä on 4-6 yritystä vierellä, jotka saavat säännöllistä liikevaihtoa (apua) kauttamme. Kavereille kanssa.

Pikku Apuri ei halua koskaan kasvaa tästä 50 -150 000 euron liikevaihtovälistään. En jaksa säätää henkilökunnan kanssa enää. En halua stressillä ruokkia tauteja itsessäni. Tein sitä tarpeeksi Viidakkorummun aikana, varsinkin alkuvuosina. Ja koko ajan oli joku väärin. Ja se mitä en todellakaan halua, on ajatus siitä, että joka kuukausi pitää “juosta 25 000€ kiinni”, jotta henkilökunta saa palkkansa. Ei. EI. EI.

Jokainen saa toki elää kuten parhaakseen katsoo. Mekään emme ole oikeassa tässä kohtaa omalla janallamme. Me olemme oikeassa vain meille – ja sekin ehkä. Voi olla vielä enemmän meille parempaa, josta vaan emme vielä tiedä. Se kertymä lienee viisautta?