10 niksiä, joilla voit tehdä elämästäsi onnellisemman

Tänään oli Hesarissa niin hieno juttu, että pitää jakaa. Itse asiassa taitaa mennä lista tauluksi seinällemme?

Tämä ei ole ainut tutkimus aiheesta, Santos muistuttaa, vaan asia on todettu monia kertoja. Sillä ei vaikuta olevan väliä, onko kohde omasta lähipiiristä vai ventovieras: kiltit teot saavat aikaan hyvän mielen.

Erityisen vahvaa onnellisuutta hyvät teot tuovat, jos niitä tekee monta päivässä.

Yhden päivän aikana soitan siis isoäidilleni pitkästä aikaa, autan lasta koulutehtävissä, lahjoitan rahaa hyväntekeväisyyteen ja lähetän ystävälleni viestin: kerron, miten hyvä mieli minulle tuli hänen sanoistaan viime kerralla, kun tapasimme. Käyn myös ostamassa macarons-leivoksia konditoriasta, jotta voin viedä ne äidilleni, kun käyn juomassa kahvit hänen pihallaan.

Ja kyllä: minulla on tuon päivän jälkeen parempi olo kuin pitkään aikaan.

Erävoitto teille, hipit ja isoäidit. 

  1. Ole kiltti muille ihmisille, sekä lähipiirille että tuntemattomille.

  2. Elämys tekee onnelliseksi, tavara ei. Mielemme tottuu nopeasti erilaisiin tavaroihin ja alkaa pitää niitä itsestäänselvyytenä. Näin ei käy kokemusten kanssa.

  3. Porukassa on hyvä olla. Ihmiset aliarvioivat, miten paljon muiden seura vaikuttaa mielialaan. Yhdessäolo voi olla myös puhelimessa puhumista tai viestittelyä, tärkeintä on merkityksellinen yhteys.

  4. Tee valintoja työ- ja muussa elämässä niin, että saat elämääsi rahan sijaan lisää vapaa-aikaa.

  5. Kesytä sosiaalinen media: kuratoi seuraamasi sisältö monipuoliseksi tai rajoita ruutuaikaa.

  6. Tunnista omat vahvuutesi ja hyödynnä niitä, erityisesti töissä.

  7. Meditoi. Meditaatio vahvistaa aivojen stressinsietokykyä ja opettaa hallitsemaan mieltä. Ei ole pakko tehdä perinteisiä meditaatioharjoituksia, yhtä hyvin voi vaikka tuijottaa lokkeja taivaalla. Tärkeintä on keskittyä. Kymmenen minuuttia päivässä riittää.

  8. Iloitse niin pienistä kuin suurista asioista. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa tai käy perheen kanssa iltapalalla läpi, mitä kivoja juttuja päivän aikana tapahtui.

  9. Yritä tunnistaa, mistä pidät: minkä asian tekeminen on niin mukavaa, että uppoudut siihen kokonaan ja unohdat ulkomaailman? Harrasta tätä säännöllisesti.

  10. Nuku vähintään seitsemän tuntia yössä ja liiku kolme kertaa viikossa. Kävelylenkki on tarpeeksi, ei tarvitse himotreenata, jos ei tunnu siltä.