Jatkuvasti viilattavaa elämää
Nyt niitämme etua siitä, että olemme taloudellisesti viilanneet elämäämme 20 vuotta. Nyt viilattavaa on fyysisen kunnon parantamisessa, koska aineenvaihdunta on hidastunut. Jaksaa työssäänkin paremmin.
Meillä kulujen viilaamisen tarkoitus on aina ollut yksi ja sama: Liikkua ja nähdä paljon ennen kuin ei enää pysty.
Myöhemmällä iällä tärkeimmäksi on noussut ajanvietto luonnossa ja sen kauneuden kokeminen. Kaupungit eivät juuri kiinnosta. Talouspuolella olemme maalissa, kuten olen aiemmin jo kirjoittanut, mutta oman kropan suhteen homma on kesken.
Kävelemme keskimäärin 10km joka päivä. Nyt talvisin uusi lajimme on lumikenkäily, jota pohjoisemmassa on kiva harrastaa, perushiihtämisen ohella.
Perhemainostoimisto Pikku Apuri syntyy
Meille sopivan elämäntavoitteen suurin haaste oli luopua fyysisistä työpaikoista. Piti opetella ammatteja, joita voi tehdä vain kannettavalla tietokoneella ja nettiyhteyden avulla. Itse tähtäsin siihen jo 1990-luvun lopusta, mutta saimme Pian mukaan vasta vuonna 2017, kun hän oli ensin opetellut graafisen alan perusasioita viitisen vuotta. Syntyi Pikku Apuri Oy, yhteinen perhemainostoimisto ja yritys, jonka työtä pääsimme tekemään missä vain.
Emmepä arvanneet, että tulossa oli vuosia kestävä pandemia ja hullu sadisti idästä. Meille ne eivät toistaiseksi ole tehneet juuri mitään muutosta perus elämiseen.
Aineenvaihdunta hidastuu, mitä tehdä?
Kun saimme muut asiat kuntoon, huomasimme muutoksia omassa kropassa. Vaikka söi ja liikkui saman verran kuin ennenkin, paino nousi. Suomalaisilla keskimäärin 1-2 kiloa vuodessa. Normaalia aineenvaihdunnan hidastumistahan se. Eli piti muuttaa elämää senkin osalta.
Lisäsimme arkiliikkumista entisestään, mutta ratkaisevaa painon kannalta on syömätapojen muuttaminen.
Jokaisen pitää löytää itselleen oikea ravintosetti ja -rytmi. Meille on ollut tuloksekasta rytmittää ruoka-ajat oikein ja välttää suuria kerta-annoksia. Lisäksi tiettyjen ainesosien syöminen on ollut pakko lopettaa. Itselle liika rasva tuottaa närästystä, mutta Pian ärtyvän suolen oireyhtymä vaatii tarkempaa seurantaa. Proteiinia pitää toki saada riittävästi, mutta kasvisten ja hedelmien osuutta olemme kasvattaneet koko ajan.
Meillä syömisen rytmi on nyt kutakuinkin:
- Monipuolinen ja runsaahko aamiainen (klo 7-9)
- Kevyt lounas (klo 11-13)
- Päivän ruoka (klo 15-17)
- Illalla esim. hedelmä, ei muuta
Lihaskuntoa lisää
Aloitimme uudelleen myös säännölliset kuntosalikäynnit. Niistäkin jää hieno olo, mutta pääjuju on:
Lihasmassalla on suuri merkitys siinä, nousetko lattialta tai edes tuolilta vanhempana.
Kannattaa siis treenata isoja lihaksia, jottei vanhuus ole kauheaa taistelua. Olen sen verran nostellut mm. omaa äitiäni, että vähemmästäkin oppii.