Mikroyrittäjän elämää, osa 3: Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!

,

Kerron tässä sarjassa oikeasta yrittäjän elämästä, jota olen nyt saanut kiitollisena tehdä 15 vuotta. Tämä sarja on tarkoitettu teille, ketkä haaveilette samasta.

Eräs tärkeä, mutta puhumaton sääntö mikroyrittäjien kesken on se, että jos sinä tilaat/ ostat minulta, minä ostan sinulta myös. Eli kaikki rapsuttaa kaikkien selkiä.

Nyt esim. meillä on eräs kumppani, jonka palveluksia käytämme usein (painolaitos), mutta he eivät koskaan ohjaa työtä meille tai osta meiltä. Niinpä se menee nyt vaihtoon. Haluamme toimia kumppanien kanssa, jotka ymmärtävät mikroyrittämisen kultaisen säännön, muskettisotureista tutun: Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!

Taivassalon torpalla ja pienillä paikkakunnilla homma toimii loistavasti, kun ei ole montaa saman alan yrittäjää: Me tilaamme työtä paikalliselta putkimieheltä, sähkömieheltä tai peltisepältä ja he taas sitten meiltä.

Vastavuoroisuus edellyttää tietenkin sitä, että kemiat kohtaavat.

Huonoa on myös sellainen, johon törmäsimme kesällä: Teimme erään asiakkaan pyynnöstä toiselle asiakkaalle pikapalveluksen, koska aikaa ei ollut kuin pari päivää. Työn teon jälkeen emme kuulleet asiasta kummaltakaan. On hieman outoa, että minun pitäisi lähettää kylmiltään asiasta lasku, kun se oli palvelus hädässä. Nämä ovat sellaista mikroyrittäjän harmaata aluetta, jossa 50€ laskulla voit tuhota tuhansien eurojen asiakkuuden tai liian kilttinä voit menettää tonneja. Jätin laskun lähettämättä ja toivon, että palvelus huomataan myöhemmin, kun tehdään lisää hommia. Silloin 50€ pikkujobin unohtaminen voi olla arvokaskin etu.

On aivan selvää, että meidän minien pitää tukea toisiamme, kun Suomen valtiolle olemme kuppauksen lähde ja spitaalisia mitä tulee turvaan:

Suurin osa (93 %) kaikista Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä eli 1–9 hengen yrityksiä. Yrittäjistä 65 prosenttia työllistää vain itsensä. Tästä huolimatta Suomen hallitus on pitkään keskittynyt vain yli 250 henkilöä työllistäviin suuryrityksiin, joita on koko maassa 0,2 prosenttia. Lue lisää…

Osta siis pieneltä. Todennäköistä on, jos hänellä on homma ns. hallussa, että hekin ostavat sinulta.