Elämme ja työskentelemme puoliksi maalla ja kaupungissa. Uskon samanlaisen elämäntavan yleistyvän. Mökeistä kasvaa rinnakkaiskoteja.

Kymmenisen vuotta sitten hurahdimme perinnerakentamiseen ja hirsitaloihin. Meni kuitenkin nelisen vuotta sopivaa omaa etsiessä. Kaikki talot on peruskorjattu pilalle ja montaa ns. alkuperäiskuntoista ei Varsinais-Suomesta enää löydy. Kuusi vuotta peruskorjasimme 120 vuotiasta torppaamme ja nyt se ei ole meille mökki, vaan täysiverinen toinen koti, vaikkei siellä vesivessaa tai sisäsuihkua olekaan.

Talvikaudella asumme torpalla 1-2 päivää viikossa ja kesäkaudella teemme päinvastoin, olemme kaupungissa 1-2 päivää viikosta.

Toinen mainostoimistolainen, Jani Halme, elää puolisonsa kera samanmoista elämää Parikkalassa ja Helsingissä. Hekin ovat lapsettomia, joten meille ja heille kaksoisasumisen tapa on toki helpompaa kuin lapsellisille. Halme on puhunut kaksoisidentiteetistä myös Maikkarissa.

Kyseessä on myös elämäntyyli. Media-ammattilainen ei tunnustaudu remonttireiskaksi, mutta myöntää, ettei vanhassa omakotitalossa pärjää aivan peukalo keskellä kämmentä. Asioita on ollut pakko ottaa haltuun.

”En varmasti hahmota maailmaa lujuuslaskelmien ja eri materiaalien kautta, mutta koska talo on syntynyt aikana, jolloin mentiin kirveen kanssa metsään ja tultiin talon kanssa takaisin, koen velvollisuudekseni pystyä pitämään se hyvässä kunnossa.”

”Toisaalta ehkä sekin on tavallaan osa yhdenlaista kaksoisidentiteettiä. Nykyinen laajempikin into käsitöihin ja nikkarointiin liittyy minusta työelämän muutokseen. Kun yhä useampi vain pyörittelee exceleitä ja data-aineistoja, tekee työtä, jossa ei oikein koskaan tule valmiiksi saamisen tunnetta, tarvitaan jotain muuta. Se mielihyvän tunne, kun antennipipo tai kesäkeittiö on valmis, on todella hieno.”

Maaseudun nousevasta maineesta on tehty loistava tv-sarjakin. Suomi on maalainen -sarja Areenassa tarkastelee maaseutua ja kaupunkia fiksusti, ei vastakkainasettelemalla.

Itse olen huomannut muutoksen myös henkisellä puolella. Olen jo enemmän maalainen kuin kaupunkilainen. Verkkaisampi elämä vetoaa vanhemmiten ainakin meitä, mutta silti emme missään nimessä muuttaisi yhteen kotiin maaseudulle. Kaksin kaunihimpi. Ja kun molemmat ovat suht edukkaita ja pieniä, taloudellisestikin asia luonnistuu.

 

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.