Mikroyrittäjän elämää, osa 1: palkka ja vapaus

,

Kerron tässä sarjassa oikeasta yrittäjän elämästä, jota olen nyt saanut kiitollisena tehdä 15 vuotta. Tämä sarja on tarkoitettu teille, ketkä haaveilette samasta.

Suurin syy itselle yrittäjyyteen oli vapaus. En koskaan ymmärtänyt sitä, että joku kyttää ja maksaa minulle ajan suorittamisesta. Itse ajattelin aina, että työstä saa palkan, mutta ei: patchi kaulaan ja piippailemaan, + 16 minuuttia, – 47 minuuttia.

Yrittäjä on hyvä termi, sillä sitä tässä tehdään. Yritetään pysyä palkassa kiinni. Suuri osa meistä mikroyrittäjistä saa jopa alle 1000 euron kuukausipalkkaa – ja silti yritämme. Vapaus on niin kallisarvoista.

Jos haluat oikeasti laskea, mitä maksaa esim. 2000 euron kuukausipalkka sinulle, voit nähdä sen mm. täältä. Voin kertoa summan. Se on 2682,04 €.

Kun tuohon lisää Yel-maksun, puhelin ja nettikulut, kirjanpidon, mahdollisen vuokran ja muut, niin se tarkoittaa että jokaisena kuukautena olisi hyvä kun laskuttaisit 5000 euroa.

Tästä löydät blogimme suosituimman kirjoituksen. Sieltä saat myös simppelin budjettipohjan, jolla olemme menestyksekkäästi hoitaneet talouttamme kohta 30 vuotta.

Mutta siihen vapauspuoleen. Nyt 50 vuotiaana ja lainattomana meillä on mahdollisuus maailman kalleimpaan asiaan, aikaan. Maksammekin Pian kanssa vapaudesta tehdä muuta kuin palkkatöitä.

Se tarkoittaa sitä, ettemme tee kahdeksan tunnin työpäiviä. Tai teemme me jopa 14 tuntisiakin, mutta viikkotyötunnit silti verrattuna keskiverto palkansaajaan jäävät paljon alemmaksi. Käytämme kauniit päivät esim. luonnossa ulkoiluun, kun muut pakertavat töitään. Valovoimainen työnteko on luksusta.

Siksi emme saa rahapalkkaakaan niin paljoa. Olemme jo kauan maksaneet itsellemme hyvin pientä palkkaa: Minulle 1500€ ja Pialle 1000€ kuukaudessa. Olemme silti saaneet siitäkin säästöön, koska elämme pihisti (pihinä olo on parasta, poop).

Nyt meillä on ensi vuonna paljon maksettavaa: autostamme sen velkaosuus, tynnyrisauna torpalle jne. ja olemme pärjänneet Apurina nyt sen verran hyvin, niin nostamme molempien palkat hetkeksi 2000 euroon kuukaudessa. Siten saamme maksettua nuo ylimääräiset investoinnit nopeammin.

Eli yrittäjänä pärjätäksesi sinulla pitää olla monia jotka maksavat siitä mitä teet. Tee siis aluksi laskelma, josta näet mitä sinun pitää myydä ja tehdä, jotta saat esim. 1500 euron kuukausipalkan. Siitä jää käteen 1300 euroa ja siihen saat päälle mahdolliset kilometrikorvaukset ja päivärahat jos reissaat asiakaspalavereihin jmv., niin riittääkö sinulle esim. 1500 euron käteen jäävä palkka elämiseen, lainoihin ja kuluihin? Kun saat laskelman tehtyä, tee toinen ja kolmaskin. Tee kauhein mahdollinen skenaario ja katso pärjäätkö.

Lopulta kaiken ratkaisee asenteesi. Oletko valmis heittäytymään spitaaliseksi. Sinulta ja perheeltäsi viedään kaikki turva tässä maassa, sillä Suomi on pienyrittäjävastainen maa. Meiltä kupataan kaikki ja tehdään yrittäminen mahdollisimman hankalaksi. Silti teemme sitä, koska rakastamme vapautta tulla ja mennä. Oletko sinä yksi meistä?