Ostatko mainontaa kuin ruokaa?

, , ,
Pikku Apuri_Teneriffa_12-2022_25

Kiinnitin huomiota siihen, että suoritan ruokakaupan aina samalla rutiinilla. Kävelen samoja askelia, samojen tuotteiden kautta ja äkkiä ulos. Meidät onkin rakennettu suosimaan helppoutta. Mainontaa ostetaan aivan samalla kaavalla. Ostetaan sitä mihin on totuttu, eikä mietitä muutosta. Ostatko mainontaa kuin ruokaa?

Olen yli 20 vuotta tehnyt erilaista mainontaa ja ohjannutkin niiden ostamista. Tässä nyt karkea lista kokemuksista puettuna ruoan muotoon. Kannattaa oikeasti miettiä mitä sinne suuhunsa pistää.

Some- ja googlemainonta

Nämä ovat helposti lämmitettäviä pikaruoka-annoksia: Nuudeleita, kebab-riisiä, liha-peruna -laatikoita. Niistä saa nopeasti avun nälkään, mutta ne eivät ole terveellisiä, eivätkä anna suuria makuelämyksiä.

Lehtimainonta

Tämä on paikallisherkku, jonka mummi opetti tekemään: Ruskea nakkikastike aidoista perunoista tehdyllä muusilla, tai kaalilaatikko, joka on pienellä lämmöllä muhinut pitkään uunissa. Terveysarvot eivät päätä huimaa, mutta maku on maittava ja vatsa tulee täyteen. Mutta ei toimi turkulaisherkku Savossa.

Radio- ja TV-mainonta

Joskus on kiva mennä keskenään tai tuttujen kanssa ulos syömään. Keskenään mennään usein kebabilaan tai pizzalle, mutta tuttujen kanssa pitkä ilta ruokajuomineen on paikallaan. Vaan seuraavana aamuna kuittia tavatessa haluaa saman tapahtuvan vain 1-2 kertaa vuodessa.

Ammattikanavat ja/tai -lehdet

Tämä vaatii aina komennusjoukot. Sinä toimit vain kokkina, mutta esim. thaimaalaisystävä neuvoo miten paljon sitä sitruunaruohoa tai kalakastiketta sinne pannuun lorautetaan. Itse ei koskaan kannata lähteä säveltämään lonkalta sellaista mistä ei paljoakaan ymmärrä.

Hakukoneoptimointi ja brändimainonta

Tämä on se isäntäväen ikibravuuri, josta kaikki vieraat pyytävät jo samana iltana reseptejä. Hyvää, ravitsevaa, ja sellaista, josta saa iloa vuosiksi eteenpäinkin. Vaatii paljon aikaa ja vaivaa onnistuakseen, mutta maksaa kyllä sen vaivan. Meillä moisia ovat tuliset intialaiset uuniruoat, ns. Liito-pasta ja Pian jauhottomat chili-lihapullat.

Ostatko mainontaa kuin ruokaa? Kaikelle on paikkansa, mutta ja kaikki ruoat eivät sovi kaikille.