AIVOTREENIÄ (kolumni Turkulaiseen 04012017)

Kolumni Turkulaiseen 4.1.2017

Kolumni Turkulaiseen 4.1.2017

Aiempina vuosina olemme vaimon kanssa saaneet viettää 1-2 kuukauden jaksoja Thaimaassa. Siellä työskennellessä ja ollessa huomasi hyvin, kuinka kamalan negatiivisia suomalaiset ovat talvisin. Media pursui valitusta, joka sai lisävoimansa pimeistä ja märistä keleistä. Ei sieltä kaukaa tehnyt mieli edes lukea Suomen asioista, ja vannoi, ettei lähde turhaan marisemiseen mukaan kun tulee takaisin. Vaan aina lähti.

Olemme Jekyll ja Hyde -kansaa, koska vuodenaikamme niin ohjaavat. Huhtikuusta syyskuulle räjähtelemme ilosta, naurusta, valosta ja vapaudesta. Lokakuusta tammikuulle marmatamme pimeissä koloissamme maailman pahuutta. Talven muutama kuukausi, ainakin Turun leveyspiirillä, on sellaista kohti parempaa -aikaa.

Tosiasiat ovat toisin. Meitä paremmin asiat maailmassa on vain naapureillamme lännessä. Kaikilla muilla on huonommin tai ihan oikeasti yhtä helvettiä.

Kaksi tärppiä

Nyt pimeän ajan väistyessä voisin suositella tuleviin raskaisiin kuukausiin kahta teosta, jotka vaikuttivat ainakin itseeni vahvasti.

Unna Lehtipuu oli saanut Timanttipesula -kirjaansa sopivan mikstuuran historiaa, tunnetta, järkeä ja ajatuksia herättäviä kohtia. Jokaisen kappaleen jälkeen tuli Linkous -kohta, jossa lukija saa tehdä tai ajatella lukemaansa itsensä kautta. Yksi pysähdyttävimmistä oli Suzy Welshin kysymyspatteristo, jonka avulla selvitetään mihin käytät jäljellä olevan aikasi? Eli kun mietit muutosta, pohdi sitä seuraavien kysymysten kautta:

  • Mitä vaikutuksia/ seurauksia päätökselläni on: 10 minuutin, 10 kuukauden tai 10 vuoden päästä?
  • Mikä asia saa sinut itkemään katumuksesta 75-vuotissyntymäpäivänäsi?
  • Mitä haluat ihmisten sanovan sinusta, kun et ole huoneessa?
  • Mitä rakastit/ vihasit lapsuudessasi?
  • Prosenttitesti. Arvio prosentteina paljonko käytät aikaa/ energiaa seuraaviin (yhteissumma tulisi olla 100%): a) Läheisiin käytetty aika/ energia, b) työhön käytetty aika/ energia, c) itsestä huolehtimiseen käytetty aika/ energia?

Olen aina pitänyt Yann Arthus-Bertrandin valokuvista. Nyt hän teki dokumenttielokuvan, joka pysäytti. Yli kolmituntinen Human on vaikuttava kokemus, joka löytyy YLE Areenasta vielä runsaat kaksi kuukautta. Siitä saat itsellesi perspektiiviä Suomen arkeen. Onko täällä sittenkään asiat kovinkaan huonosti?

Yann kertoi, että lähestyttyään 70 ikävuotta, hänen oli pakko tehdä elokuva siitä mitä hän vuosikymmeniä on kuvitellut päässään, kun on kuvannut helikopterista maailman ihmisten aherrusta.

Aivojakin voi treenauttaa

Kuten lihaksia, myös aivoja voi treenauttaa. Lue, ole empaattinen ja utelias myös muista ihmisistä. Avarra maailmaasi.

Neljän seinän sisällä, samojen ihmisten parissa, pienessä Pohjolan maassa on helppo löytää käsijarru aivoistakin. Päästä se vapaalle, mutta lue kaikki mediakriittisesti. Kaikki mikä lukee lehdessä tai internetissä ei ole valetta, vain 99,9% on.

Jari Liitola (Pikku Apuri ja elämän opiskelija)