Mainostoimisto Turku | Yrittämisen haasteet | Mikro- ja pienyrityksiä kaatuu, koska ei ole olemassa taloudellista turvaa

,
Pikku Apuri on edullinen ja kokenut mainostoimisto | ulkoistettu markkinointi

Mainostoimisto Turku | Yrittämisen haasteet | Mikro- ja pienyrityksiä kaatuu, koska ei ole olemassa taloudellista turvaa

Työtuttupiireissä jutellaan nyt ainoastaan siitä, että miten kauppa käy? Muutama tuttu firma on kaatunut tai kaatumaisillaan ja suurinta osaa pelottaa tulevaisuus. Miten käy pienten yrittäjien Suomessa? 

Iso ongelma meillä mikro- ja pienyrittäjillä on se, ettei meillä ole mitään sosiaaliturvaa.

Ja ennen kuin joku ei-yrittäjä alkaa näsäviisastelemaan, että onhan teillä turva, niin ei kukaan yrittäjä halua tuhota kuukausia kestävässä prosessissa omaa, huolella perustamaansa yritystä, jotta saisi sen perusturvan. Mikro- ja yksinyrittäjien MYRY, johon kuulun, ajaa juuri sellaista turvaa YEL-uudistuksen lisäksi.

Turva pitäisi olla tilanteita varten, jossa ulkopuoliset syyt ovat tilapäisesti tuhonneet myynnit tai lisäkoulutus on avain yrityksen parempaan huomiseen.

Yrittäjille pitäisi kuulua sama perusturva kuin palkansaajillekin.

Konkurssiaalto alkaa

Ylen hyvä artikkeli nostaa juuri tällaisia asioita esiin:

Pandemiasta Antila olisikin selvinnyt, mutta uusi kriisi oli jo oven takana: Ukrainan sodan syttymisen jälkeen syntyi energiakriisi, kustannukset nousivat ja suomalaisten talous joutui koetukselle.

– Eron huomasi samantien. Myymälässä ostovoima katosi pikkuhiljaa, mutta nettikaupassa hetkessä: kukaan ei vain enää ostanut mitään, Antila summaa.

Antilan mukaan myynti on myymälässä vähentynyt 30–40 prosenttia, verkkokaupassa pudotus on ollut vielä suurempaa.

Samassa tilanteessa on nyt iso joukko yrittäjiä.

Ongelmissa ovat varsinkin pienet ja keskisuuret yritykset.

Konkurssitilastoja viikoittain seuraava Asiakastiedon tuoteomistaja Jaakko Nors sanoo, että nyt on nähty poikkeuksellisen voimakas konkurssien määrän nousu, ja sama suunta todennäköisesti jatkuu.

– Koronakriisissä yritykset joutuivat syömään kassaa, ja nyt kohonnut hintataso ja inflaatio iskevät kaikkiin. Monilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä alkaa olla kohtalonhetket, Nors sanoo.

Nors muistuttaa, että konkurssit ovat vain jäävuoren huippu.

Vaikeuksia on isolla joukolla yrityksiä, eivätkä kaikki niistä päädy konkurssitilastoihin.

Yrittäjät tarvitsevat perusturvaa

Antila kaipaisi yrittäjälle jonkinlaista turvaa. Hän sai koronakriisissä kolme kuukautta työttömyysturvaa, ja vaikka raha oli pieni, sai sillä ruokaa pöytään.

Kyse oli hallituksen keväällä 2020 laatimasta laista, joka mahdollisti yrittäjillekin väliaikaisen työttömyysturvan ilman yrityksen alasajoa. Lainsäädäntö päättyi marraskuussa 2021.

Piia Antila ei haluaisi luovuttaa, mutta se voi olla ainut vaihtoehto. Viimeistään kesällä hänen täytyy tehdä päätös liikkeensä kohtalosta.

– Muuten tilanne menee niin pahaksi, että sitten lähtee talo ja kaikki alta.

Olen vuosia puhunut perustulosta ja ennustanut, että se tulee viimeistään sitten kun on pakko. Se pakko lähenee päivä päivältä. Kun Suomessa on yli 300 000 yksin- ja mikroyrittäjää, mikään työttömyysvirasto ei kestä heidän saapumistaan ovelle.

Poisverotettava perustulomalli / negatiivinen tulovero antaisi turvan niille kenellä menee tilapäisesti huonosti. Ja kun kauppa alkaa käymään, perustulo jäisi automaattisesti pois.

Meillä on kyllä karsittavaa nykyisestä mielivaltaisuuteen perustuvasta kela-työkkäri -mallista, jolla osa perustulon rahoituksesta saataisiin. Nykymalli ei anna turvaa juuri kenellekään. Työttömiä se rankaisee ja tukea saa harva. 2000-luku on jo pitkällä, mutta lait ja asetukset laahavat menneisyydessä.