Jätti 2% veroa, mikroyrittäjä 33%

Apple lähestyi minuakin lähinnä säälittävällä kirjeellä, jossa itketään sitä, että aidot ja HUOM!, erittäin maltilliset 12,5% verot Irlantiin pitää nyt maksaa jälkikäteen. Summa liikkuu n. 13 miljardissa eurossa.

Apple on maksanut irlantiin n. 2-3% veroa ja alla näkyy kaavio siitä, miten se (ja muut jätit) sen tekevät:

Apple

Jäteille 2%, mikroyrittäjille 33%

Olen itse kahden yrityksen (Viidakkorumpu ja Pikku Apuri) mikroyrittäjä, ja maksan n. kolmanneksen tuloistani veroa, eli 30-33%. Saan joka vuosi verottajalta aivan järjettömän suuret ennakko-ennakkoverot, koska verottajahan olettaa minun ylittävän ja kasvavan tuloksellisesti joka vuosi. Ennakkoveron korjaamiseen järkeväksi menee joka vuosi tovi.

Ja siis: mikäli verot käytetään kaikkien hyvinvointiin, maksan veroni ilolla Suomeen.

Yrityksellemme maksaisi n. 2000-3000€ palkata verovälttelyyn erikoistunut yritys ja pääsisimme suuresta osasta veroja. Voisin myös siirtää yritykseni vaikka heti esim. Viroon, jolloin taas alentaisin verojamme. Keinoja on monia niin kauan, kun verovälttelyä katsotaan läpi sormien.

Nyt EU:n linja ensi kertaa – ja väittäisin, että kansan paineesta, alkaa rangaista jättejä verovälttelystä. Se on hyvä asia.

Suomessa katsotaan ihaillen – ja aiheesta,  esim. Supercelliä, joka tienaa satoja miljoonia, mutta maksaa kiltisti veronsa tänne. Täällä, uudessa start-up -kulttuurissa, kannustetaan “kasvamaan ja lähtemään maailmalle”. Valtion tukikone TEKES:kin rahoittaa vain kasvua ja kansainvälistymistä.

Sitä mitä ei sanota on se, että useimmat tosiaan lähtevät maailmalle. Sen jälkeen veroja Suomeen ei tule.

Olisiko korkea aika luokitella yritykset koko- ja liikevaihtoluokiltaan uusiksi?

Itse suosin politiikkaa, jossa tuettaisiin yrittämisen aloittamista ja turvaa, vaikkapa perustulolla.

Jos saisimme olemassaolevien 200 000 mikroyrityksen määrän nousemaan vaikka tuplaksi, 400 000:een, työhönsä tyytyväisiä yrittäjiä riittäisi jatkossakin maksamaan veroja ja ilahduttamaan muita.

Nyt suunta on ihan toisenlainen (pakotus, kiristys, turvattomuuden lisääminen), joka on itselläkin herättänyt sen suuren kysymyksen uudelleen: Onko Suomi jatkossakin kotimaani?