Sota paskaa vastaan

Olen korviani myöten täynnä “halpatuotantoa”. Ja sitä on 98% kaikesta tavarasta ja materiasta.

fight-club

Osta joku koje, niin se on tehty niin paskoista materiaaleista niin halvalla, että hyvä on, jos se kestää vuoden matkallaan kaatopaikalle.

Osta t-paita, niin jo sen mitat ovat aivan päin seiniä (koska hinta 2,90€): Olkapäitä ei ole, mutta yläkropan pituus pitäisi olla 1,70m, jotta paita sopisi hyvin päälle. Loputon lista paskaa.

Henkilökohtaisesti sanomme nyt lopullisen stopin. Emmekä näytä olevamme yksin:

Nykymaailmassa kuluttaminen on lähes välttämätöntä. Varsinkin laman aikana ihmisiä kehotetaan ostamaan, jotta saadaan kansantalouden polttoaine euro liikkumaan ja Suomi nousuun.

Monien länsimaista hyvinvointia kartoittaneiden tutkimusten mukaan varallisuus ei lisää onnellisuutta, kun tietty elintaso on saavutettu.

Uusi tavara ei enää ole välttämätöntä tai arkea helpottavaa, vaan useimmiten sen tuottama onnentunne katoaa parissa päivässä.

 

Kulutushysteria on kääntymässä apatiaksi. Uuden tavaran hankkiminen voi olla todella työlästä ja ostoksista seurata huono omatunto. Yhä useammalle ostaminen on välttämätön paha.

Ostosten eettisyys jää myös kalvamaan monia. Pirkko Talvion tutkimusaineistosta kävi ilmi, että ympäristöä kuluttavaa ja epäeettistä tuhlausta on alettu hävetä samalla tavalla kuin ylellisyystuotteisiin törsäämistä. Kaikenlaisesta ökyilystä ja turhasta kuluttamisesta on yhtäkkiä tullut paheksuttua.

Nuorissa aikuisissa onkin havaittavaissa uudenlaista kulutussuuntausta; sijoitetaan vähän kalliimpiin, mutta ympäristöystävällisiin ja kestävää kehitystä tukeviin tuotteisiin. Enää ei pröystäillä uusilla pelikonsoleilla tai autoilla.

Siinähän se kiteytettynä. Nyt vaan pitäisi kommunikoida ylemmäs, jotta osaavat varautua siihen, ettei kulutusvetoinen yhteiskuntamme enää toimi. Mitä tilalle?