Melanoomasta nyt yli viisi vuotta – kuoleman pelko muutti koko miehen

(kuvassa sain varuleikkauksen jälkeen Uudenkaupungin sairaalassa kahvit ja konjamiinit)

Vuonna 2016 kävin näyttämässä kirkkaan punaista, kutiavaa näppylää kainalon läheltä (UV 15 Thaimaan sukellusreissuilla lienee syyllinen). Kaikkien ihmetykseksi siitä löytyi pintapuolinen melanooma. Hyvää oli se, että kun se leikattiin pois, syöpä lähti. Varuleikkaus oli puhdas, eli syöpä ei ollut ehtinyt levitä imusolmukkeisiin ja sitä kautta joka paikkaan. Nyt siitä on yli viisi vuotta.

46-vuotias potilas. Vas. rintakehällä ollut punoittava muutos, poistettu terveysasemalla ja vast. maligni melanoma, jossa Breslow 0,5 sekä syvyyskasvun taso II eli dermis vain. Pienin sivumarginaali 0,9 mm ja syvyysmarginaali 2 mm.

Ja kun siitä on viisi vuotta, voin saada henkivakuutuksen Pian hyväksi. Jippii! Ainostaan Fennia oli tarjousvaiheessa niin julma, ettei ottanut huomioon minkälainen syöpä ja lätkäisi omalle vakuutukselleen tuplahinnan. On ehkä hieman eri, onko syöpä levinnyt vai ei ja mikä syöpä kyseessä?

Menin rikki kuolemanpelossani. En koskaan toipunut ennalleen. Kerron nyt mitä muuttui ja miten nyt ajattelen eri tavoin.

En kestä enää yhtään tyhjänpäiväisiä tai liian suuria ongelmia

Menetän heti hermoni, kun joku pohtii asioita jotka ovat omasta mielestäni ”liian pieniä” tai sitten sellaisia, johon ei voi vaikuttaa. Olen koittanut sopeutua, mutta en pysty. Pia parka joutuu tätä kestämään joka päivä. Mies jonka kanssa meni naimisiin, ei ole enää sama. Stoalaisuudessakin sanotaan, että vältä asioita joihin et pysty vaikuttamaan. Opettelen sitä.

Samalla koitan nauttia niistä asioista, jotka saavat minut hymyilemään. Klishee on totta: Älä elä sitku-elämää. Jokainen terve päivä on lahja.

Negatiivista energiaa levittävän kanssa en tee töitä enkä ole yhdenkään kaveri

Tämä on ollut suurin juttu. Kun tietää elämän rajallisuuden, kaikki turhat ihmiset karsiutuvat jatkosta. On olemassa ihmisiä, jotka ovat vuosia haukkuneet minua selän takana tai jopa suoraan nimeltä. Hirveitä ihmisiä, joiden kanssa en vietä enää sekuntiakaan. Jollakin on oikeus nimellä haukkua, mutta itse en sitä tee.

Jos olen sinut asiakkaana tai kaverina tiputtanut jatkosta, tiedät olevasi negatiivista energiaa levittävä ihminen (pois lukien tämä korona-aika). Sitten on vielä erillislaji, joka on aina oikeassa ja ei näe itsessään mitään vikaa (politiikko-tyyppiset). Katsokaa sisäänne jos uskallatte. Yksikin päivä vihaisen tai syyttä suotta vihaa, kateutta tai katkeruutta jakavan kanssa on turha päivä.

Kaikki olemme poistuvia malleja – memento mori

En puhu elektroniikasta, vaan meistä ihmisistä. Tuhoamme planeettamme ja samalla tuhoamme myös itsemme. Olemme viisain ja tyhmin eläinlaji tähän asti. Hamuamme kauas, vaikka emme tiedä omista meristämme kuin prosentin.

Monet haalivat lisää omaisuutta ja massia kuolemaansa saakka ja sitten ihmettelevät lopun saatossa, kun ei kukaan olekaan siinä viimeisen vuoteen ääressä. Toiset taas ovat lukemattomia ja liian sivistymättömiä. Käynti ulkomailla ja muunmaalaisten kanssa vietetty aika opettaa, että olemme kaikki samanlaisia ja sukua keskenämme.

Loputon kasvu on lopun alku. Maailmanlaajuinen perustulo olisi hienoin ja solidaarisin teko, mihin kykenemme koskaan. Jos olet ikäsi ollut samassa metsässä, olet metsässä. Avarra maailmankuvaasi nyt.

Koitan opetella joka päivä nauttimaan vaan arjesta. Taivassalon torpalla kun katsoo samaan suuntaan, näkee kaiken sen hyörinän mistä saa iloa: perhoset, pörriäiset ja linnut touhuavat omiaan ja joskus, kun on tuuri, tulevat ihan lähelle.

Se on ehkä se suurin oppimani asia: Katso ja kuuntele ympärillesi, kun vielä voit.