Äidin hoito on todella tuonut elämäämme pelon. Lapsettomina (ja muutenkin) vanhuusaika vaikuttaa todella kamalalta. Jos nyt saisi päättää – ja minähän saan – kovin tarve ja business olisi Kiva Vanhuus Oy. Ensin mietin Vanhuustalkkaria, mutta kukapa sitä nyt vanhusta haluaisi stalkata 😉

Kiva Vanhuus Oy olisi sellainen vanhusten auttaja, joka yhdistäisi tsiljoonat paskat ”digipalvelut” yhdelle ovelle – JA se palvelisi myös puhelimitse sekä henkilökohtaisesti kaikissa asioissa. HS:n mielipidekirjoituksessa tänään lueteltiin rumaa faktaa nykytilanteesta:

TUTKIMUKSEMME Ihan pihalla käsitteli vanhojen ihmisten elämää digitaalisessa myllerryksessä. Se osoitti, etteivät edes korkeasti koulutetut ihmiset aina pysty sähköiseen asiointiin, saa välttämätöntä tietoa ja kykene hoitamaan velvollisuuksiaan ja käyttämään oikeuksiaan. Kansalaisoikeudet eivät toteudu kaikilla.

Yksityiset ja julkiset organisaatiot eivät ole kehittäneet palveluitaan asiakkaan lähtökohdista vaan kunkin organisaation näkökulmasta. Tuloksena on sähköisten palveluiden sillisalaatti.

ONGELMAA ei aiheuta vain digitalisaatio, vaan yhteiskunta on yhä monimutkaisempi. Palveluja pilkotaan ja kilpailutetaan, toimijoita on yhä enemmän, ja palvelut ovat yhä monipolvisempia. Esimerkiksi kotihoidon järjestämisvastuu voi olla yhdellä toimijalla, sitä voi tuottaa useampi toimija, ja taas uusi toimija hoitaa laskutusta. Kokonaisuuden hahmottaminen ja asian hoitaminen eri tavoin kaikkien näiden kanssa vaativat monenlaista osaamista. Ne, jotka eivät kykene sähköiseen asiointiin, jäävät todelliseen pulaan, jos heillä ei ole läheisiä auttamassa.

Ongelmat eivät koske vain vanhoja ihmisiä. On arvioitu, että miljoona suomalaista katselee digiloikkaa sivummalta. Suurella joukolla on esteitä käyttää sähköisiä sosiaali- ja terveyspalveluita.

YHTEISÖASUMISTA JA PATKUTETTAVIA

Kivan Vanhuuden iso juttu olisivat myös yhteisöasumisen kohteet maaseudulla ja kaupungeissa, jossa voisivat asua edullisesti opiskelijat ja vanhukset yhdessä. Opiskelijat voisivat suorittaa opintopisteitään ja saada ihan rahapalkkaakin vanhusten päivittäisestä auttamisesta ja sosiaalisesta seurasta. Puolestaan vanhuksilta he oppisivat arvokkaita oppeja ja perspektiiviä elämästä.

Lisäksi ko. yhteisöasumisen paikkoihin olisi yhdistettynä osittainen (allergiaesteet) eläinhoitola, jonka kautta vanhukset saisivat seuraa eläimistä ja toisin päin. Joka päivä niissä yhteistiloissa, joissa ei olisi allergisia asukkaita, kulkisi kissoja, koiria ja muita empatiapalleroita patkutettavana ja juttuseuralaisena.

Tällainen toimija tappaisi heti kaikki pääomasijoittajien seinähullut rahastusfirmat, kuten EsperiCaret ja muut vastaavat, jossa isollakin lompakolla joutuu hylätyksi. Lukekaas mitä kaikkea Googlehaku pelottava vanhuus -hakutermi tuo eteenne.Tässä yksi: https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005661597.html

Nyt enää pitäisi jonkun perustaa ja tehdä tuollainen. Parasta olisi vielä voittoa tekemätön osuuskunta, johon vanhusten omaiset ja vanhukset voisivat tulla jäseniksi.

Kiva Vanhuus Oy olisi sellainen paikka, johon suurin osa meistä vanhempana haluaisi asumaan, JA siihen olisi kaikilla taloudellisesti mahdollisuus. Hollannista moisia jo löytyy. Miksei Suomesta?

Lue lisää Humanitas -järjestön ideasta.

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.