Pientalonäyttely Valkeakoskella 2017

Olemme pari vuotta jo suunnitelleet ja pyöritelleet omaa minitalomallia. Nyt alamme piirtämään siitä versiota 4.0. Haistoin trendin jo kauan sitten, mutta tämä vuosi lienee se läpimurtovuosi, jolloin valitaankin keskustakaksion sijaan miniomakotitalo tai halutaan vanhan lautamökin tilalle modernimpaa “kotimökkiä”.

Jos haluat kuulla lisää minitaloista, katso esim. nämä videot:

Jos haluat oppia energiatehokkaasta kodista, katso tämä:

Mutta siis takaisin asiaan. Ajoimme Pian kanssa pelokkaasti kohti Valkeakosken pientalonäyttelyä, koska pelkäsimme upeita ja nerokkaita ratkaisuja, jotka saisivat meidän mallimme näyttämään amatöörien puuhastelulta. Messujen Facebook-sivut löytyvät tästä.

Onneksi alueen kierrettyämme voimme turvallisin mielin jatkaa kehitystyötämme, sillä 70% taloista oli umpitylsiä. Näkee, että talopakettien valmistajat ovat vain skaalanneet kaikkea pienemmäksi, jolloin kodit eivät välttämättä enää toimikaan.

Tekniikan puolesta voi sanoa, että lähes kaikissa oli poistoilmalämpöpumppu ja varaava takka -yhdistelmä. Osassa onneksi energiaa luotiin jo aurinkopaneelein. Messuilta löysimme neljä kiinnostavaa kohdetta 16:sta näytteillä olevasta, tosin eri syistä. Niistä alla lyhyt kuvaus ja kuvat:

Olokoto

Mammuttihirren Olokoto on hauska. Vain 21m2:iin on saatu täysikokoinen wc- ja suihkutila sekä pikkuinen olohuone. Suurten lasipintojen (yksi iso seinä ja katto) takia olo siellä tuntui akvaariomaiselta, mutta lisärakennuksena esim. ei-talviasuttavan mökin kylkeen tai omakotitalon pihalle se saattaa olla riittävä. Hinta tosin ei ole halpa: 50 000€ + perustukset, jossa kohtuu kevyetkin toki riittävät sekä tietysti byrokratiakulut. Äkkiä puhutaan siis kuitenkin 70 000€ + -luokasta.

Valkeakoski -talo

Paikallisten koulujen tekemässä Valkeakoski -talossa oli oikeasti suunniteltu pohjaa (SAFA -arkkitehti suunnittellut). Se oli avara ja pikavilkaisulla suht toimivan oloinen. Etelän suuntaan avoin ja avattava lasiseinä, pohjoispuolella ei juurikaan ikkunoita. Mutta hinta kipuaakin jo luokkaan 200 000€+

Aapa

Aapatalo oli ehkä lähinnä omaakin ajatustamme, mutta erotuksena selkeästi perhekäyttöön suunniteltu. Isoin jee-juttu oli talon kokonaan hengittävä rakenne. Sisustus oli hyvällä maulla tehty, mm. vaakaan asetetut raakalaudat sisäseinissä iso plussa. Nerokas oli pesukoneiden upotus saunan lauteiden alle.

Semiperinteinen

Ns. perinnehirsitalo rossipohjalla (jee!) oli ylivoimaisesti kaunein talo, kiitos virolaisten, 25cm:ä leveiden hirsien muodostaman rungon. Tämä talo on saanut runsaasti mediatilaa ja pääsimmekin juttelemaan sisällä päivystäneen omistajan, arkkitehti Juuso Horellin kanssa. Mies vahvisti jo sen, mitä pelkäsinkin:

Käytännössä Suomessa ei voi rakentaa painovoimalla toimivaa hirsitaloa. Päätön ja korruptoitunut maa.

Eli hekin olivat joutuneet ottamaan pienimmän mahdollisen poistoilmalämpöpumpun – pakosta.

Talon sisusta oli selkeästi kesken, eikä se ollut kummoinen. Talon suunnittelu lukuisine pikkuhuoneineen ja nurkkineen oli melko sekava.

Tilastoja suomalaisesta rakentamisesta