Energiayhtiöille käy kuin Kodakille ja Nokialle

Hei, hei Fortum, vai mikä Caruna nyt juuri oletkaan! Hei, hei Turku Energia! Hei, hei sähköyhtiö.

Kun Kodak piti digikameroita hetken hömpötyksenä, se kaatui vuodessa. Kun Nokia ylenkatsoi iPhonea, se kaatui vuodessa.

Suomalaisissa energiayhtiöissä sedät tekevät nyt kuin Kodak ja Nokia: päätä pensaaseen ja jarrutetaan niin kauan kuin voidaan.

Aurinkoenergian hinta on romahtanut 80% vain muutamassa vuodessa, kun Kiina alkoi tuottaa vauhdilla paneeleita.

TORPPA AURINKO- JA TUULISÄHKÖÖN

solar-power-for-home

Asennamme ensi vuonna vanhalle torpallemme 2kWp -kokoisen aurinkopaneeliryhmän. Se antaa sähkön kaikelle tekemisellemme siellä maaliskuusta marraskuuhun, eli yli todellisen tarpeen (huhtikuu-lokakuu). Itse asentaen kustannus moiselle setille on luokkaa 2500€-3000€.

Jos haluamme asua jatkossa torpalla myös talvet, lisäratkaisuksi tulee joskus esim. Googlen Makani -projektin tyyppinen kaupallinen versio tuulileijasta ja/tai muu “varasähkökeino”.

Sen jälkeen en osta koskaan sähköä, mistään. Odotan, että joku fiksu sähköyhtiö ostaa sitä meiltä.

Nythän tilanne on tämä, mitä kerrotaan mm. loistavalla Aurinkovirta -sivustolla:

Kenelle aurinkosähkö myydään? Aurinkosähkö myydään sähkön myyjällesi, myyjästä riippuen joko kiinteään tai pörssisähkön hintaan sidottuun hintaan.

Miten verkkoyhtiöni suhtautuu aurinkosähköön? Sähkömarkkinalain mukaan saat verkkoyhtiöltäsi luvan kytkeä aurinkosähkövoimalasi verkon kulutusliittymään ilman muita maksuja kuin oman tuotannon siirrosta perittävä 0,07 snt/kWh siirtomaksu, kunhan asennuksen tekee Tukesin hyväksymä sähköurakoitsija, asennutat turvakytkimen ja invertteri on VDE-AR-N-4105 -standardin mukainen ja konfiguroitu Saksan asetuksilla. Lupa haetaan yksinkertainen A4-lomake täyttämällä eikä asiasta tarvitse käydä verkkoyhtiön kanssa syvällisempää kirjeenvaihtoa.

Miten oman kuntani rakennusvalvonta suhtautuu aurinkosähkövoimalan rakentamiseen? Helsingin, Espoon ja muutaman muun kunnan rakennusvalvonnat suhtautuvat positiivisesti eikä aurinkopaneelien kaupunkikuvaan sopivaan ja turvalliseen asennukseen tarvita lupaa tai ilmoitusta. Kaupunkikuvaan sopivan asennukseen pääsee esim. Helsingin ohjeiden mukaan asentamalla paneelit katolle katon lappeen suuntaisesti tai seinään seinän suuntaisesti. Jos oman kuntasi rakennusvalvonnan ajatus on jotakin muuta, koita tarjota heille nykyaikaisempaa Helsingin ja Espoon mallia tai tee aloite kuntasi rakennusjärjestyksen muuttamisesta. Kaupallisen kiinnitystelineen käyttäminen tekee aurinkopaneelien asennuksesta turvallisen.

Jollei Suomi tai yhtiöt täällä tajua, kansalaiset kyllä tajuavat.

Nyt alkaa aurinkosähkössä se sama murros, mitä tapahtui 1990 -luvun alussa tietokonepuolella. Joka kotiin tulee oma.

Pikku Apuri