Pienyritykset yhteiseen verosuunnitteluun?

Eräs suurin epäkohta ovat verolait. Jättiyritykset tekevät laillista ja agressiivista “verosuunnittelua”, jolla pyritään vähentämään verojen maksaminen minimiin. Oikea nimi pitäisikin olla verovälttely. Suunnittelun avulla Googlet, Microsoftit, Applet ja muut roistot maksavat miljardituloistaan vain 1-2% mikroveroja.

Isoilla ei ole kuin ahneus. Ne eivät tunne moraalisia tai eettisiä yhteisvastuita, ne maksimoivat vain tulonsa.

Verojen välttäminen kuulostaa kolkolta erityisesti aikana, jolloin Euroopan taloudet ponnistelevat budjettisäästöissä ja talouskurin kiristämisessä. Arviolta peräti 1000 miljardia euroa vuodessa menetetään veropetoksiin, salaisille tileille, veroparatiiseihin ja monimutkaisiin verosuunnitelmiin. Jos kokonaissumma jaettaisiin tasan EU-kansalaisilla, siitä kertyisi 2000 euroa jokaista eurooppalaista kohden.

Olen pitkään pohtinut asiaa myös niin, että jos me mikro- ja pienyrittäjät tekisimme saman, tehtäisiinkö asialle vihdoinkin jotakin. Sillä suhtaudun epäluuloisesti EU:n lupauksiin.

Walesissa yrittäjät tekivät:

Crickhowellin yrittäjät tutkivat, kuinka verotemppu tehdään. He huomasivat ensimmäiseksi, että siihen tarvitaan joko immateriaalioikeuksia tai it-järjestelmiä, joiden kotipaikka on veroparatiisissa. Sitten perustetaan holding-yhtiö, jonka kautta rahat kiertävät.

Kun pikkuyrittäjät eivät tarvitse yhteistä it-keskusta Man-saarille, ne siirsivät sinne yhteisen älypääomansa. Tämä älypääoma syntyi, kun ne loivat kylän yhteisen palvelustandardin, jota jokainen kauppias tahollaan noudattaa.

Kun kylän yrityksistä tulee nyt veroparatiisiyhtiön tytäryhtiöitä – ja yrittäjistä sen osakkaita – ne odottavat tulevansa kohdelluiksi yhtenä verotusyksikkönä. Eikä yksikään niistä aio maksaa enää enempää veroja kuin Google, Facebook, Starbucks, Apple, IBM tai mikään muukaan perinteinen veroparatiisijätti.

MIKSEI MEKIN?

Kuka lähtisi mukaan mikroyrittäjien verosuunnittelurinkiin? En usko, että julkisuuden takia olisi vaikeaa saada hyvää verojuristia pro bonona mukaan auttamaan? Kuten Walesissäkin huomattiin, verottaja alkoi heti napista kun “tavalliset” ihmiset hyödyntävät isojen kairaamaa koloa:

Kyläläiset ovat alustavasti testanneet ideaansa brittiverottajan kanssa. Verovirkailijan vastaus oli: “Jos te toimitte näin, niin se on vakava uhka hallinnolle ja meidän täytyy puhua teille.” Kyläläisten tulkinta oli, että heidän temppunsa on täysin laillinen eikä verottaja voi sille lopultakaan mitään.

Ministeri Toivakka on omasta hallituksestamme viimeksi asiaa harrastanut ja todennut että: Kaikki lakien mukaan tapahtuva verosuunnittelu on hyväksyttävää, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.).

Hanke sopisi mainiosti myös Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulun oppivalikoimiin?

[poll id=”4″]