Kuka haluaa jääkaapin, joka lähettää Meseviestejä? (kolumni Digitalistiin 09/2016)

Tuli eräänä päivänä IoT korvista näppäimistölle. Sori siitä. Lue juttu Digitalist Networkin sivuilla tai alta:

IoT, Internet of Things alkaa vyörymään päälle joka laitteista. Jo muutamia vuosia olemme ostaneet elektroniikkaa, joka on tehty hajoamaan nopeasti, jotta ostaisimme uuden tilalle ja näin ”raha kiertää edelleen”.

Olemme kulutusyhteiskunnassa vielä vuosia, koska muuttaakaan sitä ei haluta, vaikka maapallo ei moista ole kestänyt pitkään aikaan. Olemmeko halunneet tätä?

Softamoottorit

Uudet itseohjaavat autot voidaan murtaa helposti, kuten Teslalle on toistuvasti tehty. Toki niitä suojataan tehokkaammin, mutta kuten olemme internetistä jo nähneet, hakkeri on aina halutessaan suojausta edellä.

Ajattele olevasi robottiauton kyydissä, joka kulkee äänettömästi 133km/h kohti taas yhtä turhaa palaveria Helsingissä, kun joku läväyttää 19 kilometrin päästä siihen elektronisen käsijarrun päälle?

Itsellä jo ”puhuva pesukone” saa veret kiehumaan: Joo, joo, tulen ottamaan märät pyykit kohta. Mun pitää ensin tehdä tämä ruoka, jottei tämä tanan liesikin ala huutaa.

Uudesta Sonyn Playstation 4:sta jätettiin pois blu-ray -soitin. Ja kyllä, fyysiset levyt jäävät historiaan, mutta palataan siihen kohta.

Uusi iPhone jätätti pois kuulokeliitännän.

Sähköistä nettiäänestystä ei voi tehdä WLANin läpi tietosuojauhkien takia, mutta softa voi ajaa autoa 220km/h?

Kaikista pari askelta liian nopeista uudistuksista nousi kymmenien tuhansien ihmisten (turha) huuto. Insinööri päättää ja me roikumme puskurissa.

Kun kaikki laitteet ovat ohjelmistomoottorisia, joissa on tahallaan liian paska kondensaattori tai joku muu vitkutin, näemme miljoonakertaisen jäteongelman. Ennustukseni on, että ihmiset ovat järkevämpiä. Jo nyt paska jää hyllyyn. Arvostetaan vanhoja, toimivia laitteita, joissa muovireleen sijaan oli rautasellainen.

Siinä vaiheessa kun robottiautot ajavat metsiin ja tappavat sakkia siksi, että jääkaapin lähettämä messenger -viesti aiheutti autossa bitin menon poikittain, minä ajan edelleen vuoden 2006 Tojolla, jossa ei ole edes tietokoneen ohjaamaa älynäyttöä.

Manuaali-ihminen

Kun netti on katki ja minulla on megaflunssa, haluan katsoa Band of Brothersin, Breaking Badin tai The Wiren vailla katkoja, levyltä.

Kun VR-liitännäiseni haluaa minun enemmän ”verkostoituvan” muiden käyttäjien kanssa kuin nauttivan viihteestä omin ehdoin, myyn sen teknofriikille.

Kun en saa lukurauhaa, koska kotirobottini ei osaa rauhoittua, käännän sen lopullisesti pois päältä.

Jos teknouskovaiset eivät kuuntele aidosti ihmisiä ymmärtäviä, minäkään en kuuntele heitä, saatika osta heidän tekemiä tuotteitaan.

Kirjoittaja on 20 vuotta elänyt digitalisaation aallonharjalla ja haluaa nyt istua mielummin rannalla.

Jari Liitola, yrittäjä