Mainostoimisto Turku | Hullu hinnoittelu

,
Pikku Apuri | Mainostoimisto Turku | Hullu hinnoittelu

Mainostoimisto Turku | Hullu hinnoittelu

Greedflation, eli ahneushulluus iski yrityksiin muutama vuosi sitten koronan jälkimainingeissa ja nyt Suomessa on tiukkaa ostaa enää mitään. Paitsi omalla, tietoteknisellä alalla. Tällä alalla ei mikään saisi maksaa paria satasta enempää.

“Euroopan keskuspankin EKP:n arvion mukaan vuoden 2022 inflaatiosta noin kaksi kolmasosaa johtui nimenomaan yritysten voittomarginaalin kasvusta.

Kaikki yritykset eivät toki hyödy tilanteesta. Ne kärsivät, joiden alalla ei voida nostaa hintoja.

– Yleinen konsensus firmoilla on kuitenkin nostaa hintaa. Se käy nyt helpommin – kun muutkin nostavat niin itsekin pystyn.”

On nähty. Jokaisella kauppakerralla ruokatuotteet nousevat inan lisää. Ruoka-alan ulkopuolella, eritoten rakennuspuolella homma on lähtenyt lopullisesti lapasesta ja nyt vaikeudet kaatavat y-tunnuksia. Paskaa laatua kalliilla ei ollutkaan pitkäkestoinen strategia?

Mutta sitten olemme me, nettihövelöt. Uran alkuvuosina mekin saimme katteita kasaan, kun pääosa työstä tehtiin käsitöinä. Tehtiin huolella. Nyt on iso kasa järjestelmiä ja ohjelmistoja, joiden avulla työn kuin työn pystyy tekemään monta kertaa nopeammin ja helpommin. Mutta siitä saatava raha on enää 10% siitä, mitä se oli vielä runsas kymmenisen vuotta sitten.

Suurin muutos mihin itse olen törmännyt on se, että nyt laadulla ei ole enää juurikaan väliä. Pääasia on nopeus.

Luulin 10-15 vuotta sitten, että työn laatu nousee, koska kilpailu kovenee. Olin täysin väärässä. Laatu romahti, koska kilpailu koveni. Nyt työpöytiä pitää siivota nopeammin, koska sitä paskalaatua tunkee pöydälle kahta kauheammin. Pääasia on vaan hoitaa homma pois nopsaan, ettei tukehdu omiin töihinsä.

Ammattiylpeys -sanan voinee poistaa sanakirjasta ja siirtää historiankirjoihin.

Nyt tullaan melkein viikottain pokkana selittämään, että “ei tuo tai tämä voi viedä kuutta tuntia, kun määkin tein vastaavan just tunnissa, wöördillä” -tyyppisiä idioottimaisuuksia. Moniosaajia näetsen maailma täysi. Jokainen osaa kirjoittaa, kuvata ja nyt jo taittaakin.

Olen pari kertaa vastaillut samalla mitalla, niin ei vieläkään sytytä: “Mä kanssa tein just tuossa valun grillikatokseen tunnissa.” Juotin muuten kultakorvikset riipusmalliin, kiillotin ja vahailin – 30 minsaa”. “Vaihdettiin asiakkaan liiketoiminta 180 -astetta suuntaansa ja homma lähti toimimaan – kaksin Penan kanssa saunan lauteilla!”

On se hienoa, kun törmääkin harvinaisuuksiin. Asiakkaihin ja tekijöihin, jotka ymmärtävät laadun päälle ja ovat valmiita maksamaan kohtuullisuuksia, ei liikaa eikä liian vähän. Molemmat voittavat ja jää hyvä mieli.

Kivoja syysurakoita sinne työkentälle.