Tuttua laulua laulaa Yle Areenasta löytyvä itävaltalainen dokumentti Vihreitä valheita, mutta tällä kertaa melko terävästi.

Siinä kierretään ensin katsomassa, miten palmuöljylle tehdään tilaa polttamalla sademetsiä. Sen jälkeen kurkataan ”vihreän Saksan” suurimpaan roistoon, RWE -yhtiöön, jonka avohiililouhokset Garzweilerissa ovat kuin scifileffoista (videopätkä alla).

Louisianan BP-katastrofista loikataan Brasiliaan, jossa suuryritykset ryöstävät alkuperäisasukkaiden maat karjankasvatusta varten.

Teksasin Austinissa professori Raj Patel pääsee sanomaan muutaman erittäin osuvan tärpin:

Meillä on tuhansia viherpesu ja kestävä kehitys merkkejä. Lähes kaikki niistä ovat teollisuuden tai suuryritysten itsensä keksimiä ja niille ei ole mitään oikeita perusteita.

… tai seuraava:

Meillä on Fair trade -merkki. Mitä ovat ne 99,9% muuta tuotetta, Shitty trade -tuotteitako?

… tai:

Suuryritykset hukuttavat tahallaan meidät kuluttajat informaatioon. Pitäisi olla viiden tai kahdeksan eri tieteenalan ekspertti ymmärtääkseen kokonaisuuksia, joita meille koitetaan myydä ”vihreinä”.

Mikä neuvoksi? Minkä on muututtava?

Maapallolle aivan liian fiksu – ja siksi vaarallinen – Noam Chomsky pääsee ääneen. (Häntä et muuten juuri päämedioissa koskaan näe, niin fiksu hän on.)

Chomsky on huolestunut: nykyisen suunnan jatkuessa todennäköisesti edessä on järjestyneen, sivistyneen elämän mahdollisuuksien tuhoutuminen jo lähitulevaisuudessa.

Suuryhtiöiden vallassa oleva maailmanjärjestys pitää tuhota. Tilalle pitää saada demokraattinen, globaali, työntekijöiden omistukseen perustuva yritystoiminta, jossa voitot hyödyntävät suoraan tavallisia ihmisiä.

Lisää fiksua voit kuunnella 23 minuutin edestä tuosta alta.

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.