LYHYESTI

Tuli joku suurempikin inspiraatio Thomas Houseagon näyttelyssä tänään. Kannattaa käydä Sara Hildenin taidemuseossa Tampereella. Näyttely on siellä 15.1.2023 saakka.

Joku niissä veistoksissa ja osassa maalauksista sai kipinää itseenkin: Josko joskus voisi vaan tehdä jotain ihan muuta, esim. antaa puhtaalle luovuudelle sijaa? Vahva ote Thomaksella on kaikkeen. Pimeästä valoon tosiaan lienee ollut viime vuosien polku, joka näkyy eritoten maalaustöissä. Me pidimme veistospuolesta enemmän ja osa niistä onkin todella vahvoja.

Nick Caven teos-sarjasta tuli mieleen myös miehen muu tuotanto: musiikki ja kirjat. Taitavaa, mutta inan vinoa, jopa oudohkoa. Pittillä oli pari hienoa teosta ja sitten muutamia ihan hirveitä itsestäänselvyyksiä. Taiteen parissa ottaa vielä alkumetrejään.

TAITEILIJAT

Thomas Houseago (s. 1972 Leeds, Iso-Britannia) edustaa uudenlaista lähestymistapaa veistotaiteen perusaiheeseen, ihmisruumiiseen. Hän käyttää klassiseen ja modernistiseen kuvanveistoon yhdistettäviä materiaaleja – veistettyä puuta, savea, kipsiä ja pronssia – mutta myös vähemmän perinteisiä materiaaleja kuten harjaterästä ja hamppua. Houseago opiskeli Leedsin taidekorkeakoulun Jacob Kramer Collegessa Englannissa vuosina 1990–91 ja suoritti kandidaatintutkinnon Saint Martinsin taidekoulussa Lontoossa. Vuosina 1994–96 hän opiskeli De Ateliers -taidekoulussa Amsterdamissa.

Nick Cave (s. 1957 Victoria, Australia) on taiteilija ja laulaja-lauluntekijä. Warracknabealissa Victorian maaseudulla syntynyt Cave innostui kuvataiteesta jo nuorena. Vuonna 1976 hän opiskeli maalaustaidetta Caulfield Institute of Technologyssa (Monashin yliopistossa Melbournessa), mutta jätti opintonsa keskittyäkseen musiikin tekemiseen ja muutti 1980-luvulla Berliiniin ja Lontooseen. Sara Hildénin taidemuseossa on esillä hänen ensimmäinen suuri kuvataiteellinen teoskokonaisuutensa, viimeaikaisen keramiikkainnostuksen tuloksena syntynyt The Devil – A Life.

Brad Pitt (s. 1963 Oklahoma, USA) kuuluu aikamme arvostetuimpiin ja muuntautumiskykyisimpiin elokuvanäyttelijöihin. Taiteilijana Pitt on pääosin itseoppinut. Sara Hildénin taidemuseo esittelee hänen teoksiaan julkisesti ensimmäistä kertaa.