MyRyn Liisa Hanen: Mitä on oikea yrittäjyys?

,

Minulla on tapa jakaa sellaisia kirjoituksia, jotka ovat täysiä kymppejä, täällä Apurin blogissa. Liisan uusin oli sellainen. Ei mitään lisättävää!

Olemme itse puhunneet vuodet leveyden kasvusta. Me kasvamme leveyttä antamalla työtä kaveriyrityksille vieressämme. Mutta kun päätösvalta on edelleen siellä tehdas-1970-luvulla, niin Suomi taantuu taantumistaan.


MyRyn Liisa Hanen: Mitä on oikea yrittäjyys?

Nyt lopetetaan mussuttaminen, etteivät yksinyrittäjät ole ”oikeita” yrittäjiä.

Näyttäkää minulle sellainen universaali yrittäjyyden julistus, joka toteaa: ”Ällös kuvittele olevasi yrittäjä, ennen kuin olet työllistämän vähintään 50 ja olet verolle pantu miljoonan edestä.”

Meillä on Suomessa liki 200 000 yksinyrittäjää, itsensätyöllistäjää, ammatinharjoittajaa. Jokainen satavarmasti ansaitsee yrittäjän tittelin, jos niin haluaa. Piste.

Olen viimeisen puolentoista vuoden aikana jutellut yli tuhannen yrittäjän kanssa. Ja ihan laidasta laitaan pienistä toiminimistä isojen perheyritysten omistajiin. Otos on siis parempi kuin useimmissa gallupeissa.

Shokkiuutinen numero 1. Yksikään näistä yrittäjistä ei ole perustanut yritystä työllistääkseen. Yhdenkään ihmisen motivaatio ryhtyä yrittäjäksi ei ole se, että voi luoda työpaikkoja. Kukaan ei herää aamulla: ”Oujee, haluan työllistää 200 ihmistä, mistä keksin sopivan yritysidean?”

Työpaikkojen luominen on onnistunut sivutuote yrittämisestä ja innovaatioista, ei sen päätavoite.

Shokkiuutinen numero 2. Raha ei ole yrittäjän suurin motivaatio, useimmille. Taloudellinen voitontavoittelu on kyllä kärjessä ja mahdollisuus kasvattaa omaa vaurautta. Mutta kun katsotaan tilastoja, että valtaosa yrittäjistä ansaitsee vähemmän kuin palkansaajat, niin on selvää, ettei iso liksa ja pääomatulot ole ykkösmotivaatio kaikille, vaikka kuinka tämä olisi perinteinen mielikuva. Toive taloudellisesta toimeentulosta on silti jokaisen vahva perustarve: kaikki haluavat tulla työllään toimeen.

Mikä sitten motivoi yrittäjiä?

Vastaus on itsenäisyys. Oman potentiaalin toteuttaminen. Vapaus tehdä töitä paljon tai vähän, tai ylipäätään mahdollisuus tehdä oman alan töitä. Oppia uutta. Tehdä sitä missä on hyvä. Luoda uutta. Innovoida.

Miksi tämä on tärkeää ymmärtää? Koska meillä on käsittämättömän vanhanaikaisia ajatuksia vallalla yrittäjyydestä, erilaisia vaatimuksia ja olettamuksia, joihin valtaosa nykypäivän yrittäjistä ei samaistu eikä tunnista. Vanhat mielikuvat pitävät yllä vanhoja rakenteita, jotka on suunniteltu perinteisen työnantajamallin mukaan, ja joista neuvotellaan kolmikannassa, jättäen muut ulkopuolelle päätöksenteossa.

Kolmikannan narratiivissa ei koskaan edes sivulauseessa mainita, miten merkittävää on, että parinsadan tuhannen yksinyrittäjän määrä on liki 10% työllisyydestä. He työllistävät itsensä, maksavat veroja, tuottavat suoraan palveluita yhteiskunnalle, tai ovat osa tärkeitä alihankintaketjuja, joita ilman ei tulla toimeen.

On selvää, että työllistäminen on yrittäjyyskeskustelun pääpointti talouskasvua kipeästi kaipaavassa Suomessa, mutta vanhalla mallilla ei saa uutta kasvua.

Tarvitsemme uusia mittareita, uutta ajattelua ja kannustavia rakenteita KAIKKEEN yrittämiseen. Yksinyrittäjät ja mikroyrittäjät tarvitsevat tasavertaisen kohtelun työmarkkinakeskustelussa, sosiaaliturvansa kuntoon, tukea innovaatioihin ja palkkaamiseen -ja kas, perinteisen talouskasvun ihmekin saattaa silloin tapahtua.

Liisa Hanén
Mikro- ja yksinyrittäjät ry. 

Voit hakea jäseneksemme tästä: https://www.mikrojayksinyrittajat.fi/hae-jaseneksi/