Mainostoimisto Turku | Paljonko on tarpeeksi? | Pikku Apuri

,
Pikku Apuri | Liikkuva mainostoimisto | Mainostoimisto Turku

Mainostoimisto Turku | Paljonko on tarpeeksi? | Pikku Apuri

Olen jo vuosia miettynyt tuota elämämme ja yrityksemme ydinkysymyksenä. Mikä riittää? Mikä mahdollistaa juuri sinulle riittävän elämän? Kohtuullisuus on kova sana.

Historiaa, Viidakkorumpu ja Viidakkorumpu 2.0

Tovi sitten tuli 17 vuotta täyteen yrittäjyyttä ja juuri oli yrittäjien päiväkin, niin mietin olennaista asiaa: Miksi toimimme yrityksenä siten miten toimimme?

Jo Viidakkorummun perustamisessa vuonna 2006 oli selvää ei-kasvuyritys. Meitä ydinperustajia ei kiinnostanut kasvu. Janosimme omaa tapaa tehdä työtä silloin kuin huvitti ja missä vain. Vapaus oli siis jo perustamisenkin ydin.

Ja jo 5-6 -hengen yrityksenä tuli nopeasti palkka- ja muita kiistoja. Lopulta yritys hajosi ja vuodesta 2010 saakka olen ollut kahden hengen yrityksessä, ensin kaverini Ranin kanssa (Viidakkorumpu 2.0) ja vuodesta 2017 oman vaimoni Pian kanssa, Pikku Apurina.

En voinut palkkatöissä koskaan ymmärtää sitä, että kun ei ollut töitä ei päässyt kotiin? Vieläkin samaa tapahtuu, vaikka tietotyössä onneksi korona toi etätyöt vakioksi. Myytiin aikaa palkkaa vastaan ja maailmassa kun ei ole arvokkaampaa asia kuin aika:

Te keräätte aina. Ihailua ja titteleitä, isompaa palkkaa, tavaroita. Kokolattiamattoja. Kuuluisuutta. Ja koko ajan te vain menetätte aikaa, kauheasti aikaa. – Tove Jansson, Aurinkokaupunki

Miten nyt toimimme Pikku Apurina?

Koska elämäntilanteemme on sellainen kuin on, niin teemme töitä osa-aikaisina. Lapsettomuus jo tarkoittaa enemmän vapautta, mutta näin pieni mikroyrittäjyys tuo sitä lisää.

Velattomiksi säästimme itsemme jo vuonna 2010, koska meillä on aina ollut tiukka budjettikuri ja pienet menot. Tulimme kouluista suoraan lama-Suomeen 1990-luvulla, niin oppi tulemaan toimeen pienellä. Jatkoimme koko työuran niin. Maksoimme asuntolainaa paljon joka kuukausi.

Nytkin meillä on olemattoman pienet menot ja palkat. Riittävä määrä säästössä pahoja juttuja varten. On vanha torppa ja pieni kaupunkikoti, hyvä ja turvallinen auto, kun liikumme paljon luonnon perässä ympärs Suomen.

Lienee ihannetila, koska nyt Suomi syöksyy taas lamaan.

Meille suurin ja arvokkain palkka on vapaa-aika

Ei tulisi mieleenkään muuttaa mitään. Hyvä ja riittävä elämä on juuri tässä. Kun on pari vakavaa sairastumispelkoakin kohdannut, niin klishee toimii: tajuaa mikä on aidosti tärkeää.

Itseni ne ainakin herättivät lopullisesti opetetusta kulutusmaailmasta ulos. Oleilu luonnossa, nähdä sen ihmeellisyys on meille ykkösasia. Sen jälkeen itsensä kouluttaminen ja sivistäminen uusiin asioihin.

Suurin juttu on tietenkin se, että kullekin oma elämänsä. Jos me emme halua lisää, joka muu haluaa. Kiitos siis kasvuyrittäjillekin. Kaikkia meitä tarvitaan, kuten jo aikoinaan viihdesarja Tabussa kerrottiin.

Mainostoimisto Turku | Paljonko on tarpeeksi? | Pikku Apuri