Mainostoimisto Turku | Apurin TYKY-päivänä savirappauskurssilla Naantalissa

,
Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi

Mainostoimisto Turku | Apurin TYKY-päivänä savirappauskurssilla Naantalissa

Kylläpä oli nastaa oppia alkuvaiheet hienosta uudesta taidosta. Suveka Kymäläinen Savimestareista on ihan paras opettaja.

Meillä on torpan salissa 200 vuotta vanha ja kärsinyt hirsiseinä, niin ajattelimme savirapata sen ja muurin juuren. Saadaan kaunis, raffi, luonnonpinta, joka imee kosteutta ja hoitaa sisäilmaa. Enpä kuitenkaan tiennytkään, kuinka loistava materiaali savi on. Sitä käytetään ympäri maailman samalla reseptiikalla, koska saa satoja vuosia kestävää seinää.

Pian kanssa suoritimme nyt peruskurssin, eli osaamme sekoittaa saven, hiekan, kuituaineen (esim. hamppu) ja veden eri mikstuuroina riippuen onko se pohja- vai pintalaasti. Osaamme levittää sitä eri pintoihin, ainakin auttavasti. Ostimme myös lastat töitä varten.

Savi seinämateriaalina

Savimestareiden sivuilta: Savi on yhtä aikaa kaunis, luonnonmukainen ja erittäin toimiva materiaali ominaisuuksiensa ansiosta. Se on maailman rakennusmateriaaleista vanhin ja tälläkin hetkellä käytetyin.

Perinteisyydestään huolimatta savirappaus soveltuu myös moderneihin tiloihin erinomaisesti ja sen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Savea voidaan käyttää sekä rakennus- että pintamateriaalina. Visuaalisesti upean pinnan lisäksi se toimii myös kosteuden säätelijänä ja ilmansulkuna. Savella saadaan aikaan sekä luonnollista ja maanläheistä tunnelmaa että näyttäviä tiloja.

Kosteusteknisten ominaisuuksien vuoksi savi on hyvää sisäilmaa tavoittelevalle täydellinen valinta. Se on antimikrobinen, homehtumaton ja hengittävä. Savi tasaa ilmankosteutta sitomalla itseensä ylimääräistä kosteutta ja luovuttamalla sen takaisin sisäilmaan tarvittaessa, ja puhdistaa ilmaa luonnollisilla ominaisuuksillaan.

Hirsiseinämme saa luonnonsavirappauksen omasta savesta

Parasta on se, että maailman paras savi tulee Varsinais-Suomesta, jossa vanhaa merenpohjaa riittää. Meillä koko Taivassalon torpan takapiha on sitä, nurmen alta. Nyt vaan kaivamme saaveihin luonnonsavea valmiiksi ensi kevättä varten samalla kun istutamme puita alapihalle. Luonnonsavi on sen verran kovaa, että se pitää laittaa veden kera fermentoitumaan pitkäksi aikaa.

Meidän hirsiseinä on niin epätasainen, että aion huokoleijonalevyin tasoittaa sen ensin. Ei sitten ole niin hurja työ rappauksessa. Savirappaukseen kuuluu rakojen täyttö “makkaroin” ennen pohjarappausta. Meillä menisi ikuisuus pelkästään siihen.

Keväällä sitten menemme vielä savimaalauskurssille samaan paikkaan, Suveka Kymäläisen Savimestareiden villalle.

Kuvia savirappauskurssilta

Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi Savimestarit_Pikku_Apuri_savirappauskurssi