On aitoa hakukoneoptimointia ja sitten on huijari-optimointia – mistä tietää eron?

, ,

Ennen Jutta Lehtisen hyvää koulutusta pidin itsekin hakukoneoptimointia hämäränä kokonaisuutena, jota en edes halunnut tarkemmin tutkia. Se vaikutti liian hapokkaalta, kun oli paljon muutakin työtä tehtäväksi ja asioita setvittäväksi. Nyt kun tietää asiasta enemmän ja törmää omien asiakkaidensa huijarikokemuksiin, on avattava vähän mikä on huijausta ja mikä oikeaa hakukoneoptimointia.

WordPressin tausta on blogialusta. Siitä se kasvoi maailman suosituimmaksi nettisivujen sisällönhallintaohjelmistoksi. Siksi siinä on jo alustavasti hyvät hakukoneominaisuudet.

Kun tekee sivuston WordPressillä, se ei ole silloin hakukoneoptimoitu sivusto. Hyvin tavallista on se, että verkkosivuston tekijät sanovat sivun olevan hakukoneoptimoitu, kun WordPress -sivulle asennetaan joku SEO -lisäosa, kuten Yoast tai RankMath. Ei ole silloinkaan.

Viime aikoina ovat yleistyneet yritykset, jotka kauppaavat feikkejä tai puoliluvattomia linkityksiä sivuillesi tiettyyn hintaan. Ne voivat jopa luvata ykkösivun paikan, jota sitten tällä “linkkipakillaan” ylläpitävät niin kauan kuin suostut maksamaan heille kuukausisumman.

“SEO-linkkitalojen” ongelma on se, että korttitalo romahtaa heti kun rahaa ei makseta. Kyse on siis eräänlaisesta kiristyksestä.

Yli tuhannen blogijutun viihdesivusto

Olen aloittanut bloggaamisen vuonna 2006, kun perustin Viidakkorumpu -nimisen digifirman kavereideni kanssa. Kirjoitin joka päivä artikkeleita nettiin. Ammatillisia ja ihan kaikkea muutakin. Satoja, tuhansia tunteja omaa perstyötä. Se toi meille pitkään uusia asiakkaita. Kutsuinkin blogiartikkeleita myyntimiehiksi, joille ei tarvitse maksaa kilometrikorvausta.

Nuo artikkelit toivat työtä yli kymmenen vuotta. Pari vuotta sitten huomasin, ettei se enää toimi. Halusin löytää paremman, terävämmän keinon.

Tutkin asiaa ja huomasin, että vaikka sivuille tuli tuhansia ihmisiä joka kuukausi, vain promille heistä kysyi tarjouspyyntöä. Olin luonut viihdesivuston, en ammattimaista yrityksen sivustoa. Piti lähteä muuttamaan koko paletti.

Oikea SEO vie aikaa ja on työlästä

Luin satoja SEO-artikkeleita ja opiskelin itse työn ohella aihetta. En kuitenkaan saanut tuosta “hähmäisestä hakukoneoptimoinnista” vieläkään selkoa. Kerroinkin koulutuksessa, että SEO oli päässäni Tetris, jossa erilaisia palikoita valui syliini, mutta ne jäivät siihen kasaksi, joka lopulta valui lattialle ja täytti lattian.

Olin jo aiemmin ottanut Juttaan yhteyttä ja teimme projektinkin yhdessä eräälle asiakkaallemme. Hän jäi mieleeni paitsi mukavana, myös ammattimaisena osaajana. Kun sitten näin hänen etsivän opiskelijoita “alalta” uuteen Growth with SEO -koulutukseensa, päätin kerätä kaikki eurot kaapin perältä ja ottaa “Kuukkelia siivistä”.

Nyt koulutuksen jälkeen hoidan ensimmäisiä omia SEO-asiakkaitani. Teemme siis edelleen Pikku Apurissa pääsosin kaikkia yleisimpiä mainostoimistotöitä, mutta olen hakukoneoptimoinnin avulla löytänyt ja tajunnut perustyöhöni syvyyttä ja lisätason:

SEO-osaamisen avulla pääsen tekemään paljon parempaa ja osuvampaa sisältöä kaikille. Koko homman juju on se, että sisältö räätälöidään vastaamaan aitoja googlehakuja. Se vaan vaatii pirusti lisää työtä. Siksi se maksaa.

Ennen kuin saadaan osuvaa sisältöä, asia pitää, niin kuin kaikessa, tutkia huolellisesti. Ensin tutkitaan sivusto perusteellisesti. Mitä siellä on tehty oikein ja mitä väärin? Sen jälkeen tehdään avainsanatutkimus ja karsitaan sekä analysoidaan siitä asiakkaalle sopiva setti.

Vasta sen jälkeen päästään tekemään aitoja muutoksia sivuille. Sen takia aito SEO-/hakukoneoptimointiprosessi kestää kuukausia ennen kuin se tuottaa tulosta. Mutta kun se alkaa tuottamaan, tulokset pysyvät hyvässä ohjauksessa hyvänä.

Taas sama kuin blogijuttuja tehdessä: Ammattimainen SEO vaatii satoja, tuhansia tunteja perstyötä.

Kyse on siis siitä, että teetkö sivuillesi ja liiketoiminnallesi pysyvän elämäntapamuutoksen, joka vie aikaa ja maksaa, VAI ostatko edelleen pikadieettejä ja jojottelet kysyntäpiikkejä rahan avulla?

Jos olet valmis kuukausia kestävään ja pitkäjänteisyyttä vaativaan urakkaan, otahan yhteyttä. Pikavoittoja hakeville voidaan raaputtaa edelleen niitä perusarpoja 😉