Keski-ikäisen terveys | Raha mielummin elämyksiin kuin lääkäreihin ja lääkkeisiin

,

Aloitamme Pian kanssa nyt myös keski-ikäisen terveydestä kertovan blogisarjan. Miksi? No pääosin tämän otsikkosyyn takia: Käytämme rahaa mielummin elämyksiin kuin lääkäreihin ja lääkkeisiin.

Ei tässä nuorekkaaksi haluta eikä laihoiksi päästä. Tarkoitus olisi elää mahdollisimman pitkään terveenä. Se puolestaan edellyttää vähempää ruokamäärää ja terveellisempiä raaka-aineita.

Moni syö jo näin 53+ -vuotiaana paljon lääkkeitä. Toisilla taas on jo vaikeaa enää liikkua.

Omat päämme eivät kestä, jollei pääse liikkumaan ja rahaa emme halua tuhlata järjettömän hintaisiin yksityislääkäriasemien palveluihin. Meille on riittänyt kunnallinen terveydenhoito ja toivomme sen riittävän pitkään.

Nyt kuntokuuria on takana muutama kuukausi ja ei halua enää takaisin vanhaan.

Mitä teimme – mikä tehosi?

Oli pakko tiputtaa karkkimäärä nollaan tai edes lähelle sitä. Leivän mussutus jäi Piialta kokonaan, itse syön 5-6 leivän sijaan yhden päivässä. Näin jäi juustot ja leikkeleetkin vähiin.

Ruokarytmi meni myös kokonaan uusiksi, sekä ruokamäärät. Kasviksia ja hedelmiä tuli paljon lisää:

  • Aamiainen klo 8-9: luonnon jugurttia, johon paljon mysliä, pähkinöitä, kuivuneita hedelmiä ja kokonainen banaani pilkottuna. Vaihtoehtona kaurapuuro. Lisäksi ehkä leipä ja kahvit. Kun kuntoilua edessä, niin määrä ollut päivän suurin. Jos taas teemme päivän koneella töitä, emme syö aamulla noin runsaasti.
  • Välipala klo 12-14: Omenaa pilkottuna siivuiksi, banaania, pähkinöitä.
  • Ruokailu klo 14-16: Teemme kotona ihan perus kotiruokaa. Joskus syömme lounaan ravintolassa.
  • Iltapala klo 19-20 on taas kevyt, esim. hedelmä tai jugurtti.

Tuo toimii meille, mutta on hyvä tajuta myös, että keinot ovat aika pitkälti yksilökohtaisia. Toisille voi toimia paastot tai muut keinot. Määrä on kuitenkin ehkä tärkein: Emme vaan voi enää syödä kuin 50%-60% entisestä määrästä, mikäli haluamme kehon pysyvän ennallaan.

Wall-E on raamattua tarkempi ennustuksissaan

Kun tupakasta pääsi eroon 7+ vuotta sitten, niin joku karkki- tai leipämäärän tiputtaminen ei ollutkaan kovin vaikeaa.

On hyvä tietää, että luontaisesti aivomme huutavat sokeria ja suolaista. Syyt tulevat mm. historiasta. Sellainen ruoka oli energiatiivistä, kun piti metsastää ja liikkua koko ajan ja kestää kovia olosuhteita.

Amerikkalaiset keksivät aikoinaan yhdistää nuo sekä paketoida pikaruoan “helpoksi”. Siihen kun lisättiin kävelyn ja muun liikunnan lopettaminen mm. jättämällä jalankulku- ja pyöräilyväylät rakentamatta, niin saatiinkin näpsäkästi ruokajäteille miljardeja ja meistä ihmisistä Wall-E -animaation jo kauan sitten ennustamia:

Raha mielummin elämyksiin kuin lääkäreihin ja lääkkeisiin

On jokaisen oma asia miten haluaa vanhemmiten elää, mutta yhteiskunnallekin nykytapa tulee kestämättömän kalliiksi. Kaikkihan nykyään lasketaan rahassa ja varmasti terveellisemmät tavat elää säästävät miljardeja, pelkästään Suomessa.

Pikku Apuri on edullinen ja kokenut mainostoimisto | Mainostoimisto Turku | Keski-ikäisen terveys | Raha mielummin elämyksiin kuin lääkäreihin ja lääkkeisiin

Meille kuitenkin tärkeintä on käyttää vähät rahamme muuhun kuin lääkäreihin ja lääkkeisiin, niin kauan kuin siihen on mahdollisuus. Sairaus tmv. muuttaa äkkiä kuviota.