Yritykset venyttävät maksujaan – kestääkö kassa?

Nyt tuntuu lama tällä media-alallakin. Vuosi 2013 on tuonut alamme pienyrityksiin kassavirtaongelman. Muiden yrittäjien kanssa puhuessa kävi ilmi, että monella on sama probleema: Asiakasyritykset maksavat laskunsa järjestään jopa viikkoja myöhässä. Miten kassa kestää?

Ei se kestäkään. Luojan kiitos (… tai minkään luojan, vaan kiitos itselle) on säästöjä joista ammentaa.

Ja minkäs asiakaskaan sille välttämättä tekee, jos hänellä on yläpuolellaan oma asiakas? Nykyhommia kun tehdään melkomoisessa vertikaalisessa ja/tai horisontaalisessa ketjussa. Alimmainen on koko ajan vaikeuksissa jos ylimmäinen köhii.

Valtio ja pankki ”tukee yrittäjää”

Soitin verottajalle, ja kyselin miten mm. verotilin kanssa homma pelaa? Ja eihän se pelaa. Valtio ”tukee” yrittäjyyttä niin, että esim. veroista ei voi neuvotella ennen perintäjaksoa!!!???? Hieno systeemi. Neuvotteluvara tulee siis vasta, kun kaikki on päin helvettiä. Jotenkin niin sopii tähän muuhunkin ”yrittäjyyden tukemiskuvioon”. Eli maksat sakkoa 20% vuosikoron mukaan, piste.

Rumpukin mietti hetken, että ottaisi käyttöön Nordean ”joustavan käyttötilin”, jolla pääsee 5000 euroa luotolle, koska rahaliikenteen tasaisuudesta ei ole enää takeita. Soitin Nordeaan ja sain hinnan:

  • Sopimuspaperin teko, 250€
  • 5% kiinteä vuosikorko, vaikka et ottaisi luottoa käyttöösi. Eli 5000€ limiitillä hiukka alta sata euroa/vuosi
  • Lisäksi 4%+euribor korkoa miinusluotolle per PÄIVÄ, jos ei ole vakuuksia

Näin siis Nordeakin osallistuu ”tukemaan yrityksiä”. Oli mielestämme liian kallista, jotta suostuisimme rahoittamaan Nordean jo ennestään sikarikkaita omistajia lisää. Edessä on ehkä pankin vaihto jo periaatesyistä?

Ei uskalla kovistella – työt voivat vähentyä

Tuo on toinen vakiovastaus yrittäjien suusta. Pieni ei uskalla räksyttää, koska jatkotyön saanti voi vaikeutua. Ja kuten edellä selostin, ei se välttämättä auta, koska ketjuuntunut työ jne.

gama-pehalwan-wrestler

Veljeksistä toinen? Ei sentään.

Joskus ennen ulkopuolisen laskutusfirman käyttämistä kirjoitin itse humoristisia ”muikkareita”, joissa kerroin kazakstanilaisten Boroshovin veljesten hoitavan erääntyvät laskumme.

Yleensä huumori meni läpi ja laskut maksettiin. Nyt saattaa monen tonnin laskuihin tulla 11 euron myöhästymismaksu, jos on viikkoja perässä eräpäivää. Kuka tuollaisesta summasta välittää?

Ei auta muu kuin joustaa lisää, ja toivoa, ettei käy kuten itsellä viime perjantaina: 5000€ saatava jäi konkurssipesän hoitoon ja rahaa tuskin on koskaan luvassa.

Pikku Apuri