Yrittäjän haasteet | Some pirstoutuu kuten muukin media
Kirjoittelin tauon jälkeen taas Mikro- ja yksinyrittäjien blogiin. Alla se kokonaisuudessaan:
Yrittäjän haasteet | Some pirstoutuu kuten muukin media
Kun perustin 1. yritykseni vuonna 2006, oli selvää, että hoitaisin yrityksen markkinoinnin ja uusasiakashankinnan blogikirjoitusten ja niiden jakamisen Facebookiin -yhdistelmällä. Silloin se toimi, eikä tarvinnut edes rahalla vauhdittaa asiaa. Eikä meillä ollut rahaa mainostaa. Harvalla aloittavalla yrityksellä on.
Jatkoin samalla metodilla aina viime vuoteen saakka. Olemme saaneet myös uusia asiakkaita samalla metodilla, mutta viime vuodet piti rahalla jo tukevoittaa viestiä, koska normaalit algoritmit eivät enää ilmaissisältöä näyttäneet.
Algoritmit päättävät nyt paljosta. Mm. Elon Musk laittoi loputtomia varojaan 250 miljoonaa, jotta sai itsensä valtaan, Trumpin vierelle. Eivät nämä superrikkaat sitä toki vastikkeetta tee. Nyt mies huseeraa samalla agendalla mm. Saksassa.
Rahaakin somejätit mainoksillaan takovat. Metan mainostulot olivat Q3:lla pelkästään n. 40 miljardia ja nettotulos lähes 16 miljardia. Vertailuksi: Suomen valtion budjetissa vuodelle 2025 tulot on arvioitu 76 miljardiksi.
Itselle riitti, kun ensin X (ent. Twitter) ja perään Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp) lopettivat faktojen tarkistuksen USA:ssa. Asiakaspalveluahan heiltä ei ole enää toviin saanut. EU onneksi on puuttumassa disinformaatioon täällä Euroopan puolella, mutta kuinka nopeasti?
Avoimen lähdekoodin kanavat nousussa
Lopetin jo viime vuonna X-kanavan ja nyt odottelen Facebookilta 18 vuoden aikaista sisältöpakettia. Sen jälkeen suljen sen ja Instagramin, lopullisesti. Yrityksemme lopetti somemainonnan Metan kanavissa, sekä oman että asiakkaiden.
Viimeinen isku oli se, kun ystävien musaryhmässä postasin Iron Maiden -yhtyeen Face in the Sand -kappaleen, niin Metan bottipoliisi sulki minut ulos kaikista ryhmistä ja en saanut enää julkaista niissä. Tuollaista, suoraan Orwellin 1984 -kirjasta olevaa toimintaa ei saa, eikä pidäkään sietää.
Aivan kuten päätyössänikin, jossa siirryin vuonna 2010 rakentamaan asiakkaiden verkkosivustoja avoimen lähdekoodin WordPressillä, myös somevalintani kääntyvät samaan suuntaan.
Bluesky on jo pääsomeni. Se on avoimen lähdekoodin mainokseton kanava ja koittaa kovasti säätiöittää toimintaansa pysyäkseen mainoksettomana.
He ovat kohta avaamassa Flashes -kuvakanavaa, joka tulee itsellä korvaamaan Instagramin. Siihen asti testailen toista avoimen lähdekoodin, Pixelfed -nimistä kanavaa samaan asiaan, mutta se on todella raakile vielä.
Some pirstoutuu
Meille pienimmille yrittäjille tilanne on kiusallinen. Mainoskanavat ja -keinot lisääntyvät, mutta teho laimenee yksittäisessä kanavassa. Ja jos seuraa periaatteitaan, mainostaa sen mukaisesti. Mustavalkoisuus lisääntyy paitsi politiikassa, siis myös some:n kanavavalinnoissa. Ihmiset seuraavat arvojaan ja jotkut, kuten itsekin, suojaavat aivojaan. Pidän tietyistä periaatteista kiinni. Toisilla periaatteet voivat olla ihan toisenlaisia.
Voin nyt paremmin, se on pääasia.
Jari Liitola, mikroyrittäjä, Pikku Apuri