Aikamoinen haloo on juuri nyt käynnissä sosiaalisessa mediassa tämän Uuden Suomen artikkelin johdosta. Vaikka juttu lienee tarkoituksella kärjistetty, tuntuu siltä, että Suomea tai johdon toimia täällä ei saisi kyseenalaistaa. Keskustelua ei saisi avata.

Katsantokantoja ajaa erilleen paitsi sukupolvikuilu, myös tulotasoerot ja yleiset poliittiset vallihaudat. Onko isänmaallista pohtia perusasioita? Yhdellä sanalla: on. Keskustelulla saadaan asioita parannettua, vikoja korjattua. Onko isänmaallista kehoittaa muuttamaan täältä pois? Ei välttämättä.

Voin vain kommentoida omasta näkökannastani, joka sattuu olemaan puolueriippumaton pienyrittäjä Suomessa v.2014. Itsellä toki on kokemusta myös olemisesta ja jopa lyhyistä asumisputkista Euroopassa ja Aasiassa. Kavereitamme asuu nytkin molemmilla mantereilla, osa jo 30:ttä vuottaan. Kokemukseni perustuvat myös keskusteluihin heidän kanssaan.

Asiat menevät täällä vauhdilla huonompaan suuntaan, siitä kaiketi kenelläkään ei ole poikkeavaa kantaa? Koko läntinen pallopuoli on rakennemurroksessa. Mutta, samaan syssyyn elämme (vielä) yhdessä maailman parhaista valtioista, jos katsotaan koko kuvaa. Positiivisia argumentteja Suomen puolesta on edelleen niin paljon, etten ala luettelemaan niitä tässä.

ESIMERKKI: ALOITTAVA PIENYRITTÄJÄ

Sen sijaan annan esimerkin, minkä voin todistaa kahdeksatta vuotta pienyrittäjänä:

Suomessa asuvalle on kaksi ylivertaista asiaa, jotka koskevat elämistä: A) Se määrä rahaa, minkä saat käteen työstä ja B) se, mitä sillä saa ostettua.

Näiden summien ero pienenee hurjaa vauhtia. Osalla se on jo negatiivinen, esim. pääkaupunkiseudulla asuva pientuloinen elää jo velaksi tai  joutuu ruoka- ym. jonoihin selvitäkseen kuluvasta kuukaudesta.

Jos Suomessa nyt haluaa yrittäjäksi, pitää minimissään saada usean tuhannen euron (riippuu mm. YEL-vakuutuksen maksutasosta) myynti joka kuukausi, jos haluaa maksaa itselleen 1000€/kk käteen palkkaa. Ja tuhat euroa on vähän, jos on velkoja, sillä:

  • Suomessa on jo nyt älyttömän kallista ostaa ruokaa, juomaa ja polttoainetta autoon (tosin autoon esimerkin yrittäjällä ei ole varaa). Nämä syövät yrittäjältä kituuttaenkin lähes sata euroa viikossa.
  • Yrittäjä maksaa myös aivan suhteettomia eläkevakuutusmaksuja jo nyt, vaikka itse ei koskaan saisi eläkettä. Hän siis maksaa nykyisten eläkeläisten eläkkeitä.

Jos edes näihin kahteen saataisiin roima parannus, pienituloisten aloittavien yrittäjien onnistumisprosentti nousisi sadoilla prosenteilla, ei henkilöillä.

Mitä näemme hallitukselta: Kauniita hurraahuutoja start-up -hengestä. Lisää Rovioita ja Supercellejä! Aivan varmasti, mutta olisiko ensin aika korjata ”yrittäjärakennuksen” valuviat? Valtaosa yrittäjistä ei halua kasvattaa yritystään, mutta perheensä toki.

Saa ampua, mutta pitää olla hyvät vastatodisteet 😉

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.