Ykkösosassa kerroin Fairphonesta yleisesti. Nyt on viiden päivän intensiivinen perustestikäyttö suoritettu. Tässä muutamia huomioita:

fairphone

Kamera:

Iso ero Fairphonen hyväksi! Vanha iPhone 4S:n kamera on surkea verrattuna tähän. On helppokäyttöistä panoraamaa, kuvatehosteita ja muuta, suoraan kamera-applikaatiosta.

Käyttöliittymä:

Androidia ensimmäistä kertaa käyttäneenä meni hetki päästä sisään miten homma toimii. iPhonen vahvuus on sen helppous kaikessa. Android on monimutkaisempi ja sitä pääsee ”puukottamaan” enemmän. Joissakin asioissa iPhonen käyttöliittymä on siis yksinkertaisuudessaan parempi, joissakin taas Androidin, koska siihen pääsee vaikuttamaan laajemmin. Toistaiseksi tämä peli on tasan.

Yleinen laatufiilis:

Myös tasapeli. Molemmat ovat laadukkaita (ja yllättävän samantuntuisia!). Kokoeroa toki on. Fairphone lienee samaa luokkaa iPhone 5:n kanssa? Fairphonen huonointa suunnittelua ovat volumepainikkeet puhelimen sivussa, joihin tulee tökittyä normikäytössä usein. Olisi kannattanut tutkia miksi iPhonekin vaihtoi ne jämäkämpiin metallisiin?

Musiikin ja kuvien hallinta:

Doubletwist

Double Twist vaikuttaa olevan paras iTunesin korvaaja. Saat siihen ihan samalla tavoin soittolistoja, podcasteja jne. kuin iTunesiinkin. Tässä videossa näet, miten voit käyttää sitä suoraan puhelimestakin.

Parasta Double Twistissä on kuitenkin se, että voit hallita sen kautta myös kuviasi (toimii samalla tavoin kuin musapuolikin). Eli nyt sain vaihdettua sekä iTunesin että iPhoton yhteen Android-ohjelmaan! Hyvä erillinen kuvasofta on myös QuickPic, jos moista kaipaat?

Käyttökokemusta Double Twististä ei vielä ole tarpeeksi, joten tämän tuomaroin niukasti iPhonelle.

Omatunto:

100-0 Fairphonelle.

Yhteensä:

Paremman omatunnon takia Fairphone vie voiton iPhonesta. Muuten (peruskäyttäjälle) melko sama kumpaa suosii.

Pikku Apuri

4 Vastausta
 1. Joni Öfverström
  Joni Öfverström says:

  Omppu-uskovaisuudestani huolimatta päätin kesän kynnyksellä antaa kilpaileville ekosysteemeille mahdollisuuden. Nokia-Microsoft akselilla homma oli nopeasti läpi käyty; Paljon hyvää mutta sovellusten puute esim. VPN:n osalta tiputti edesmenneen kotimaisen vaihtoehdon pois laskuista heti.

  Samsung Galaxy S4 pääsi kakkoskierrokselle ja ennen kesän loppua puhelimen osalta allekirjoittaneesta tuli Android mies. Yliheitossa oli mainitsemiasi vaikeuksia mutta nyt en vaihtaisi takaisin. Tosin Samsungin oma käyttis ja sovellukset korealaisuudellaan ei puhuta mutta Nexus 5 pitäisi kotiutua näinä päivinä. Sitten on aito Google puhelin, johon tulee päivitykset ekana ja käyttis on yksinkertaisempi ja selkeämpi.

  Toki Fairphonen listoille itseni kirjasin jo, joten uusia kokemuksiasi odotellessa.

  Vastaa
 2. pikkuapuri
  pikkuapuri says:

  Hieno homma! Jo nyt tuntuu, ettei kaduta, vaikkakin vielä tovi sitten ajattelin, ettei minua saa i-maailmasta edes pakkoliitoksella! Kerrotaan taas lisää muutaman viikon todellisen testiajon jälkeen.

  Vastaa
 3. Annina
  Annina says:

  Olisi kiva kuulla käyttökokemuksia Fairphonesta vähän pidemmällä kokemuksella. Harkitsen kovasti Fairphonen hankintaa, kun vanha puhelin hajosi jokin aika sitten. Pian pitäisi alkaa toisen erän ennakkotilaukset…

  Vastaa
  • Jari Liitola
   Jari Liitola says:

   Moi Annina. Lyhyesti: On parempi laitteena kuin iPhone, mutta työläämpi.

   Eli puhelin vaatii erilliset optimointi- ja turva-applikaatiot, joita tarvitaan lähes joka päivä. Lisäksi itsellä on musaa ja kuvia niin paljon kierrossa, että iTunesista ja iPhotosta yhteys Fairphoneen vaatii ylimääräisiä softia väliin ja on tuskallisen hidasta ja hankalaa. Siksi lopulta vaihdoin takaisin iPhoneen 🙁 Muuten siis puhelimena ja muilta osin erittäin hyvä.

   Vastaa

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.