Unohda KiKy – luonnon kierron ja säiden mukainen työnteko käyttöön

Lasken itseni yhtä paljon maailman kuin suomen kansalaiseksi ja en yhtään ihmettele, että nuoremmat ovat monissa maissa jo luovuttaneet ns. perinteisen politiikan suhteen.

Ajatelkaa nyt vaikka USA:n vaaleja: Miljardöörit kisaavat aina voitosta. Tällä kertaa vuorossa ovat idiootti ja suuryritysten nukke. Muilla ei ole mitään jakoa. Kreikassa … ei edes jaksa kommentoida, koska siellä pyyhkeen ovat kehään heittäneet jo kaikki.

Täällä kotimaassa ihan kaikki tuttavani, ystäväni (ja heidän lapsensa) ihmettelevät esimerkiksi tätä KIKY (kilpailukyky) -hässätystä. 1970-luvun keinoin 2020-luvun robotismin ja automatisoinnin kimppuun? Meillä on kohta enemmän kuin joka toinen työttömänä, kun ihmisiä aletaan korvaamaan roboteilla ja tekoälyllä. Mitä sitten? Perustulo kaikille?

Ehdotus heille ketkä voivat?

Itse olen siirtynyt (niin paljon kuin voin) luonnon kierron ja sään mukaiseen työntekoon. Siihen voi osittain siirtyä ainakin kaikki ns. projekti- ja tietoyrittäjät, jotka tarvitsevat vain tietokoneen ja -yhteyden työtä tehdäkseen. Ja maanviljelijät ovat tehneet työnsä niin n. 1000 vuotta.

Nyt täällä Turussa on satanut kolme päivää putkeen. Olenkin tehnyt joka päivä 12-15 tuntia mekaanisia töitä / päivä. Kun taas aurinko kuumottaa, tietotyön osuus jää taaemmas pohtimisen, miettimisen ja suunnittelun tieltä.

Saatan hakata halkoja, kävellä 22 km:a, kaivaa nenää tai lapiolla maata, katsella puun lehtien väreilyä riippukeinusta – ja teen työtä. Kyllä, työni koostuu 60% miettimisestä, 10% tutkimuksesta ja 30% mekaanisesta konetyöstä.

Pakitetaan zoomilla taaemmas: Suomessa on märkää ja pimeää lokakuusta ainakin tammikuulle (3-4 kuukautta). Tehdään silloin töitä aivan Apotisti! Pitkiä työpäiviä ja -viikkoja. Kun lumi valaisee maan, pääsemme ulkoilemaan enemmän ja kevät-kesällä sitten mekaanisen työn osuus saa jäädä vähemmistöön.

Ja eivät tietenkään kaikki voi tehdä näin. Ei tämä minullekaan syliin tipahtanut, vaan päätin suunnata tälle alalle, sellaiseen työhön joka ei vaadi staattista työpaikkaa. Sen päätöksen tein vuonna 1995 ja vuonna 2000 sinne pääsin. Silloin vain ei vielä työnantaja antanut lupaa edes etätyölle. Nyt moni sen luvan jo saa.

Odotetaan muutama vuosi, niin liukuhihna- ja toistotyö korvataan automatiikalla sekä roboteilla. Sitten jo suomalaisistakin puolet voivat tehdä luonnon kierron mukaista työtä. Sitten vasta KiKyille nauretaankin.

3 replies
  1. Saku T.
    Saku T. says:

    Tietokirjailija Cristina Andersson puhui aiheesta huhtikuussa Ovi Turvalliseen Tulevaisuuteen -seminaarissa. Hän kertoi, että robotiikan hyödyntäminen kasvoi maailmalla 2014 yli 20 prosenttia ja käyrä on vahvasti nousussa. Suomessa sen sijaan robotiikka laski saman verran! Voimme tunkea päämme puskaan tai jopa aktiivisesti vastustaa muutosta, kyllä se sieltä jollain keinolla silti tulee läpi. Jos emme ole itse sitä muutosta ohjaamassa, niin tilanne on kansalle aika surkea.

    Luddiitit olivat käsityöläisiä, jotka vastustivat teollista vallankumousta 1800-luvulla. Onko Suomesta nyt tulossa uusluddiittien luvattu maa? https://fi.wikipedia.org/wiki/Luddiitit

  2. Saku T.
    Saku T. says:

    Löytyy pitkä juttu mm. uusimmasta Turvallisuus & Riskienhallinta -lehdestä

Comments are closed.