IMG_1681_2

Muutamalla läheisellä ystävälläni on isoja ongelmia ruuansulatuksensa ja vatsansa kanssa: ilmavaivoja, painetta, turvotusta, kipuja, jne. Muulla kansalla löytyy kasvavin määrin diabetesta ja muita ruokaperäisiä sairauksia, jo nuorillakin. Kuitenkin jokaisen ystäväni ongelmat häviävät, kun he matkustavat esim. Aasiassa tai Välimeren maissa.

Ruuassamme täällä Suomessa on siis vikaa, muutakin kuin sen ääretön kalleus.

Keskusjohtoiset duopolimme, S ja K, hallitsevat kaikkea ja tekevät ihan mitä lystäävät. Toki olemme pikku hiljaa saaneet lisää luomua heidän jättihalleihinsa, mutta itse uskon tuoreuteen. Me syömme täällä pääosin vanhaa, ”muovitettua” teollisuusruokaa, joka on kyllästetty lisäaineilla, jotta se säilyisi pitkään. Suomen Kuvalehtikin siitä kirjoitti:

Monissa asioissa olemme Euroopan kärkeä, mutta elintarviketavoissamme pihalla. Outo mantra siitä, että suomalainen ruoka on puhdasta ja laadukasta, kuvastaa hämärtyneitä käsitteitä – ja on tarkoitushakuista.

Suomalainen maaperä on Euroopan puhtaimpia, mutta teemme sen raaka-aineista säilöntä- ja lisäaineiden voimalla teollista ruokaa, josta alkuperäinen on puhtaus kaukana.

Niin kauan kuin elintarvikkeita tehdään samoilla periaatteilla kuin rautanauloja, ei voi olettaa, että saa syödä laatua. Jos maksimaalinen voitto on kantava ajatus, saamme syötäväksi mitä hyvänsä.

Muualla Euroopassa kuluttaja voi valita. Hän voi halutessaan mennä ostamaan tuoretta ja lähiruokaa pikkukaupoista. Meillä se vaihtoehto on tuhottu niin perusteellisesti, että viime vuosien yritykset pistää taas pystyyn laadukasta ruokaa tarjoavia lähikauppoja eivät onnistu millään. Noidankehä on valmis, kun ei ole tarpeeksi kysyntää, ei synny tarpeeksi tarjontaakaan. Eikä kysyntää tule lisää, kun ei ole tarjontaa.

VAADITAAN TUORETTA!

Miksi emme voisi saada tuoretta, ostoaamuna tehtyä leipää, illalla kerättyjä luomuvihanneksia, juuri paahdettua kahvia jne.? Maksamme jo nyt maailman kalleimmasta, mutta huonosta ruuasta!

Uskon, että asiakkaiden painostuksesta isot jättihallit lisäävät kyllä pikkuhiljaa tuore- ja luomuvaihtoehtojaan, mutta pienet lähikaupat ovat se ongelma: Ne ovat täynnä teollista sontaa, jota on helppo ostaa. Tuoreus pitäisi saada pikkukauppoihinkin, ja sitä ei saa kuin muuttamalla logistiikkaa ja suosimalla paikallistoimijoita.

Nautimme aina mm. Thaimaasta sekä Kreikasta tuoreen, terveellisen ja hyvän ruuan takia. Esim. Leipä Kreikassa on ihan eri ruokalaji kuin täällä. Koita täällä ”tuoretta”, eli juuri mikrossa sulatettua ja lämmitettyä (pakastettua) jauhomassaleipää. Vihannekset maistuvat ihan oikeasti: tomaatit ja kurkut eivät ehkä muodoillaan hurmaa, mutta niissä on makua! Suomitomaatti tai -kurkku ei maistu juuri miltään.

Mikä meitä estää vaatimasta tuoretta ruokaa takaisin?

Keinoja saada tuoretta ruokaa on huomioarvo esim. laajamittaisen ostoboikotin kautta. Niinpä ehdotankin (näin aluksi) yhtä päivää vuodessa S ja K boikottipäiväksi – sinä päivänä ei saa ostaa mitään ko. toimijoiden kaupoista. Pistetään vaikkapa 9.9. siksi päiväksi.

Pukkasin myös Facebook-ryhmän käyntiin: Tuoretta ruokaa, kiitos! -sivu löytyy nyt sieltä! Levitä tietoa, kiitos.

TORIT JA KAUPPAHALLIT EIVÄT RIITÄ

Ihminen on laiska. Se haluaa ostaa ruokansa mahdollisimman läheltä. Toivottavasti myös se itse ruoka tulisi läheltä, eikä ”Vantaalta ympäri Suomen”. Toki osa meistä jaksaa käydä torilla ja kauppahallissa silloin tällöin, mutta päivittäisruokailu hoidetaan lähikaupasta. Muutos pitää saada lähikauppoihin, ettei jokainen joudu ajamaan autolla lähimpään superhyperjättimarkettiin, kuten meitä nyt ollaan vuosikymmen tai pari opetettu (enkä edes viitsi aloittaa keskustelua niistä ABC-torneista!).

Ihannehan olisi, että Suomeenkin saataisiin Whole Foods Market tmv. ketjuyritys, joka pystyisi haastamaan isot S:n ja K:n nimenomaan ruuan laadulla. Mutta siihen on pitkä matka. Siksi meidän pitää saada SOK ja KESKO miettimään muutakin kuin rahojaan.

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.