Ommellaan itselle vuoden verran maailman kauneinta höyhenhelmipukua. Tulee nimittäin päivä, jolloin se puetaan päälle, keräännytään oman kulmakunnan joukkiolla yhteen ja lähdetään kaduille tanssimaan oman torvisoittokunnan kera. Poistetaan maailman pahuutta ja tuodaan tilalle iloa, edes päiväksi.

On käsittämätöntä, kuinka hienoja musiikillisia perinteitä löytyy monelta paikkakunnalta ja kaupungilta. Hienoin kaikista on New Orleansin kreolisekoitteinen musiikkikulttuuri. Siitä paras oppikurssi on David Simonin (genius!) luoma Treme TV-sarja (HBO).

David toi 2000-luvun alussa meille The Wiren, ehkä parhaan TV-sarjan koskaan, mutta nyt, 2. Treme-kauden jälkeen on pakko nostaa se jo The Wiren rinnalle.

Metodi näyttää samalta kuin Wiressä: otetaan paikkakunta, lähdetään kertomaan sen paikkakunnan muutamasta lähiöstä ja asukista, ja laajennetaan se lopuksi koko kaupungin saagaksi. Miten ko. paikan yhteiskunta pelaa ja ei pelaa yhteen.

New Orleansin henkisestä keskipisteestä löytyy musiikki. Rikas musiikki. Kaupunki on polttopiste ja -uuni erilaisille sinne saapuneiden kansojen ja heimojen tuomille musiikkityyleille: jazz, funk, gospel, soul, bounce, hip-hop, rock´n´roll, jne.

Siihen gumboon sekoitetaan perinneuskontoja ja -uskomuksia, kreolikieli ja paljon hot saucea, niin saadaan kulttuuri jota ei edes hurrikaani Katrina kaada, USA:n hallitus kylläkin sen voi tehdä tekemättömyydellään.

Kävin eilen läpi n. 2Gt:a New Orleansin musiikillista historiaa, ja en ole koskaan aiemmin ollut yhtä haltioissani mistään musiikista. Toki olen kastellut varpaitani jo 90-luvulla Neville Brothersiin ja John Hiattiin, mutta jessus mikä aarreaitta sieltä löytyykään, vaikka jazz-osasto on vielä kunnolla kokematta. Tässä suosituslistaa näin alkuun, mutta toki myös Tremen 1. kauden soundtrackin lievittää ”syyhyä”.

Pikku Apuri

 

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.