Tieto vapauttaa, mutta myös horjuttaa mielenterveyttämme

”En ole koskaan antanut koulunkäynnin haitata oppimistani”, Mark Twain

Utelias mieli kaipaa ja kaivaa tietoa. Internet, tv-dokumentit, podcastit ja muut mediat tarjoavat sitä. Vielä 20 vuotta sitten niin ei ollut.

Kortin kääntöpuoli on masennuslääkkeiden käytön räjähdysmäinen kasvu, Suomessa jo kansansairaus. Ne ketkä näkevät läpi yhteiskuntamme rakenteiden, sairastuvat helposti, koska eivät tiedä mitä tiedoillaan tekisivät. Suurin sairaus on apatia, välinpitämättömyyden tila.

Miten taistella uusklassisten talousoppilaiden aiheuttamaa poliittista ja systemaattista vinoutumaa vastaan?

Four Horsemen -dokumentti kiteyttää maailmamme (tai ainakin länsimaisen talousjärjestelmän) nykytilan tiukkaan 97 minuuttiin.

Siinä 23 eri alojen asiantuntijaa ympäri maailmaa selittävät (tiukemmat mutkat oikoen) mikä on vialla, miksi ja miten sen korjata. Dokumentti kannattaa katsoa esim. YLE Areenasta, jossa se näkyy elokuun loppuun asti.

Vapautta vai apatiaa?

Itseni globaali ymmärrys asioista on samalla vapauttanut sekä apatisoinut. En ole enää kuluttaja siinä mielessä mitä valtiot haluaisivat minun olevan. Olen myös vapaa uusklassisen talouskäsityksen ”kahleista”.

Olen myös apatisoitunut, sillä koko ikäni minua on opetettu luottamaan poliittiseen järjestelmäämme, pankkeihin rehteinä luotonantajina ja työelämään reiluna uran tarjoajana.

Koko tuo pohjakäsitys, joka opetettiin minulle 20 vuodessa, myös murennettiin seuraavassa 20 vuodessa. Siitä ei ole mitään jäljellä (Suomessa/ Pohjoismaissa ehkä hitunen).

Olen valmis johonkin uuteen yhteiseen ideaan, ajatukseen, työhön, parantamiseen, jos samanmieliset sitä ehdottavat. Mitä se on?

Sillä kaikki modernin maailman hyvät asiat on luotu yhdessä, ei yksilöinä. Kuten ko. dokumentissakin sanotaan, yksilö kuihtuu vähitellen lasipurkkiinsa. Ihminen löytää onnen vain itsensä ulkopuolelta, muista ihmisistä.

”When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down ’happy’. They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.”, John Lennon

Pikku Apuri