GiftEconomy-e1350666957925

Mitä jos irtisanoutuisit perinteisestä tarjouskilpailusta (jossa pienin tarjous aina voittaa), kun teet esim. verkkosivut tai markkinointisuunnitelman asiakkaalle? Sen sijaan siirtyisit lahjatalouteen?

Asiakas saisi päätellä mikä voisi olla sopiva vastine siitä että sai sivunsa. Lähdejutun mukaan maksu on silti yleensä summa rahaa ja muita etuja.

Bostonilainen Adrian Hoppel päätti siirtyä lahjatalouteen v. 2012 alussa. Ja pärjää paremmin kuin koskaan. Tosin hänelle kyse on laajemmasta asiasta: Adrian ei ollut koskaan oma itsensä, kun työskenteli business-amerikassa. Nyt hän on löytänyt elämän.

Most clients gifted me with payment, and the payment is more than I ever received in the traditional model, which was based on negotiation and the lowest bid wins, instead of the Gift model which is based on mutual respect and fairness.

I found working in a traditional economy to be toxic. For over a decade, I worked in corporate America and I achieved what traditionally is considered to be success: I made vice president in my twenties, had big expense accounts, fancy suits, international travel, nice salary, bonus checks and lots of material acquisition.

But I felt awful, hollowed out and bitter. Every day I felt like I was going to perform like an actor, wearing my tailored costume and reciting my rehearsed lines, and then coming home and trying to reconnect with the person I wanted to be. It got harder and harder to keep showing up for the next show. I just woke up. I found myself again, and I like myself again.

Vaihdantatalouskin on vielä marginaalinen asia, joten lahjataloutta Suomessa tuskin kukaan harrastaa kokoaikaisesti. Mekin teemme sitä projektin pari vuodessa. Niistä emme saa muuta vastinetta kuin hyvän mielen.

Mielestäni Adrian on nerokas siinä, että hän on ohittanut turhat tarjouskilpailut, jotka syövät tuhottomasti tehoa. Ei hän rahasta ole luopunut. Hän on ohittanut kiristetyn tuntipalkan käsitteen.

Harvoin saat tarjouskisan kautta työtä, sillä sen saa aina a) halvin tarjoaja tai b) se, kuka teki edellisen työn.

Toinen superhyöty on markkinoinnissa. Kuka ei kertoisi edelleen lahjaksi työtä tekevästä?

Mutta ainakin täällä Varsinais-Suomessa tilaaja ottaa kyllä lahjan vastaan, vaan ei maksa siitä ainakaan niin, joka saisi ruuan pöytään. Lahja on lahja. Amerikassa on ehkä toisin?

Täällä sääntelijöiden ja kyttääjien luvatussa maassa aiotaan muutenkin puuttua jo nyt talkoiden verottamiseenkin, joten Suomessa moinen ei onnistu koskaan laillisesti.

Tuo Eisensteinin ”Sacred Economics” pitää pukata lukulistalle kuitenkin!

Pikku Apuri

 

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.