Juttelin eilen vanhan työkaverin kanssa yli tunnin puhelun. Samanlaisia puheluita olen pitänyt jo usean kanssa. Niiden yhteinen nimittäjä on pelko tulevasta työstä. Pelkoa siitä, jatkuuko yritys enää vuoden päästä?

Varsinais-Suomen alueelta on jo vaikeaa saada työtä. Laadukkaita tai luotettavia verkkototeutuksia ostaa enää harva – kaikki juoksevat vain halvan hinnan perässä. Mobiilitoteutuksia ostetaan, mutta niissäkin juostaan jo hintaa.

Uusia verkkopalveluita on vaikea markkinoida, ellei kaikki ole ilmaista. Tämän seikan olemme huomanneet myös omassa Osulassamme. ”Ai se maksaa 99€ vuodessa!?” -tyyppisiä kommentteja on kuultu useita.

Ilmainen työ on ihan absurdi käsite. Onko se sitä siksi, että Google ja muut jätit suoltavat koko ajan ilmaisia palveluita? Elokuvia, tv-sarjoja, musiikkia on katsottu ja kuunneltu ilmaiseksi (luvatta) jo vuosia. En tiedä?

Rahoitushanatkin ovat pienyrittäjältä kiinni. Tukea saa vain kasvuun ja kansaivälistymiseen sekä tietysti vakkareihin, eli seisoviin sahoihin ja kelluviin juottoloihin.

Helsingissä tietääkseni vielä liikkuu raha, mutta pienyrittäjän omat muskelit eivät sinne saakka usein riitä.

Vielä on yhteistyö. Tuo sana, joka harvoin toimii.

Itsekin olen ollut jos jonkinnäköisissä foorumeissa, kokoonpanoissa, järjestöissä jne. Yhden käden yhdellä sormella voi laskea niistä tulleet työt. Tuntuu siltä, että kasataan jengiä ja sitten kukaan ei tee mitään. Odotetaan että kauppa kävelee ovesta sisään.

Kaiken huipuksi päättäjämme korottavat yrittäjien maksuja koko ajan, kauneista lauseista huolimatta. Juuri nyt tarvittaisiin esim. selkeää alennusta alle kymmenen hengen yritysten eläke- ja veromaksuihin. Nopeasti.

Mitä tehdä?

Leukaa rintaan ja kohti uusia pettymyksiä? Ei tietenkään.

Karsi turhat kulut pois. Juokse enemmän asiakkaissa. Avaa markkinoita esim. Suomen ulkopuolelta. Kehitä uusia palveluita ja innovaatioita. Keksiminen harvoin maksaa mitään. Toteuttaminen muutaman kymppitonnin ja markkinointi kaikki rahat.

Osaatko jotain todella hyvin? Panosta siihen. Tuotteista yksi hyvä palvelu/ tuote, ja katso tuleeko kysyntää?

Olen kaikesta huolimatta ”Valtaojaisella mielellä”. Meillä ei koskaan ihmiskunnan historiassa ole ollut asiat näin hyvin. Turhasta murehtiminen vie työ- ja muut kyvyt. Se syö elämästä vuosia pois. Iloinen nassu myy paremmin kuin murheinen. Jalkaa eteen, veteen, veteen -sanoi Ahmed Ahnekin.

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.