Suomi tarvitsisi pienyrittäjäpuolueen

,

Olen 15 vuotta ollut mikroyrittäjä. Siinä ajassa olen ollut puhumassa pienyrittäjyydestä kymmeniä kertoja ja kirjoittanut aiheesta satoja juttuja lehtiin ja nettiin. Olinpa yrittäjäjärjestönkin hallituksessa. Mutta mikään ei ole muuttunut. Suomessa ajetaan vain suuryritysten etuja ja huolehditaan vain heistä.

Olen etsinyt pienyrittäjien asioita vievää puoluetta, mutta en ole löytänyt. Viimeksi petyin Vihreisiin, joiden Outi Kahiluoto-Alanko ajoi niitä edellisvaaleja ennen, muttei sitten tapahtunutkaan mitään.

Kokoomus on EK:n käsikassara, joka varmistaa sen, että vain suuremmilla yrityksillä on Suomessa edelleen mannaisat oltavat. Demarit ja vasemmisto ovat duunareiden, eli pelkkien palkkatyöläisten asianajajia. Vihreillä ei näytä olevan lopuksi hajuakaan yrittämisestä. Oikeammin Cityvihreät ajavat pääosin koulutuksen ja tasaveroisen vanhemmuuden rattaita. Persut eivät tee mitään, valittavat vain kaikesta ja muista pienistä ei sitten ole edes niin väliksi. Nyt uusi, Avoin Puolue, on lupaava juttu, mutta he ovat juuri vasta heränneet maailmaan.

Se mitä korona-aika on karusti tuonut silmillemme on se täydellinen valtiollinen välinpitämättömyys seuraavista aloista ja tahoista: Kulttuuritoimijat, tapahtumien järjestäjät, taiteen tekijät sekä me mikro- ja yksinyrittäjät.

Toki ravintola-ala ja pari muutakin ovat kärsineet, mutta täydellistä välinpitämättömyyttä ei.

Olen aina ihmetellyt sitä, että Suomessa on yli 270 000 pienyritystä. Meitä on suureksi puolueeksi asti, muttei ketään välitä. Vetäjien pitäisi olla itse pienyrittäjiä, vaan siinä dilemma makaakin: Ei ole aikaa.

Mistä aloitettava?

Käsitteitä jo pitäisi muuttaa. Alimpana jutussa olevat viralliset ovat jostain teollisen kauden loistosta, kun maailma oli aivan muuta. Nyt pitäis aluksi muuttaa ne esim. tähän suuntaan:

  • Alle viiden työntekijän yritykset ovat mikroyrityksiä
  • 5-20 työntekijän yritykset ovat pienyrityksiä.
  • 20-100 henkilön yritykset ovat keskisuuria.
  • Yli 100 henkilöä työllistävät yritykset ovat suuryrityksiä.

Näiden mukaan sitten pitäisi porrastaa kaikki lakivelvotteiset maksut, alveista eläkemaksujen kautta veroihin.

Suurin korjattava on kuitenkin turva. Pienyrittäjillä pitäisi olla oikeus sosiaaliturvaan yhtä helposti kuin palkansaajillakin. Nythän pitää yritys pitää käytännössä lopettaa, ennen kuin voit edes hakea turvaa (jos kuulut edes kassaan). Perustulo on vastaus siihen ja se tulee väistämättä, kun työpaikat edelleen vähenevät ja automaatio ja robotisaatio nousee.

Ketä muuten sinä yrittäjänä äänestät ja miksi?

Viralliset tilastot Yrittäjien sivuilta

Suomessa on 292 377 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2019) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,5 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.

Koko 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vuosina 2001—2019 pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 160 646 hengelle. Näistä työpaikoista 81 095 syntyi alle 50 hengen yrityksiin.

Yritysten 445 miljardin euron liikevaihdosta yli puolet (57,5 %) syntyy pk-yrityksissä ja pk-sektorin osuus BKT:sta on runsaat 40 prosenttia.

  • Alle 10 työntekijän yritykset ovat mikroyrityksiä
  • Alle 50 työntekijän yritykset ovat pienyrityksiä.
  • 50—249 henkilön yritykset ovat keskisuuria.
  • Pk-yritys = alle 250 henkilön yritys.
  • Vähintään 250 henkilöä työllistävät yritykset ovat suuryrityksiä.

Yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 271 851 eli 93 prosenttia. Pienyrityksiä on 16 630 (5,7 %), keskisuuria 3 214 (1,1 %) ja suuryrityksiä 682 (0,2 %).

Yrittäjistä 68 % on yksinyrittäjiä.