HS:n vieraskynäkirjoitus 6.10.2012 kertoo, että Suomi tulee olemaan ydinvoiman viimeisiä linnakeita, jossa kaikki valtion tahot vetävät yhtä köyttä ojaan sen puolesta. Voisimme olla ihan muuta, esim. Aurinkoenergian kärkimaita.

Energiateollisuus, sen valvontaviranomaiset, poliitikot sekä alan suuryritykset ovat yksi suuri Hyvä Veli -kerho, joka vie Suomelta mahdollisuuden olla uusiutuvien energiamuotojen kärkijoukoissa, ja sitä myöten kymmensien tuhansien uusien työpaikkojen tarjoajana.

Uudet ydinvoimalat ovat lisäksi niin monimutkaisia, että ne myöhästyvät vuosia, ja ovat siten jo nyt maailman kalleimpien rakennusten joukossa. Mutta silti meillä on jo päätetty, että lisää pitää rakentaa.

Ydinvoimaahan myydään meille halpana energiamuotona. Onhan se halpaa perushintamallin mukaan laskettuna. Entä jos lasketaan ydinvoimalan koko elinkaarikustannus? Mitä se sitten maksaa, kun otetaan mukaan voimalan purku (tähän asti vain yksi voimala on purettu koko maailmassa) ja ydinjätteen ”loppusijoitus” 10 000-100 000 vuodeksi? Kuka edes osaa ajatella, millainen maailma on vasta 500 vuoden päästä?

Muualla Saksa, Japani jne. ovat päättäneet luopua ydinvoimasta ja satsaavat rajusti uusiutuviin energiamuotoihin. Japanille riitti Fukushima. Saksa luopuu silti, vaikka se tietää muutoksen maksavan nyt paljon. Ne tulevat tarjoamaan sukupolvesta toiseen kestäviä työpaikkoja ja elantoa.

Jos nyt päätetään jäädä pois uuden energian kehittämisjunasta, tutkittaisiin edes sitä, miten olemassa olevissa tai uusissa ydinvoimaloissa voitaisiin hyödyntää vaarattomampaa polttoainetta uraanin sijaan, eli thoriumia.

Alvin M. Weinberg teki siitä jo 1950-luvulla siitä uskottavia malleja, mutta silloin aika USA:ssa ei vielä ollut kypsä thoriumille. Senaatti äänesti uraanin puolesta.

Suomi on nyt kuin USA 1950-luvulla. Tai mitä minä mitään tiedä – taas yksi alaansa kyllästynyt nettiläpsyttelijä. Tässä viisaampaa näkemystä.

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.