Suomessa työtön ei saa yrittää eikä yrittäjä uskalla palkata apua

Äärirepublikaanisen hallituksemme toimet tuovat mieleen erään Kokoomusvaikuttajan vastauksen joskus laman aikaan 90-luvulla, kun häneltä kysyttiin, että minkä suuruinen työttömyyskorvaus on? Norsunluutornin asukki tokaisi, että ”Kai se joku 10 000 markkaa on?”. Yhtä pihalla ovat nykyhallituksen sedät pienyrittäjien tai työttömien tilanteesta.

Suomihan on nyt tilanteessa, jossa työttömät eivät uskalla tehdä työtä, koska se vaarantaa korvauksen ja yrittäjät eivät uskalla palkata, koska tekijä sivukuluineen maksaa liikaa. Samassa ihmetellään miksi Suomi taantuu lisää?

On totta, että iso osa päätöksistä tehdään EU-tasolla, mutta työllisyyden nopeaan parantamiseen on keinoja, jos taantumuksen apostolit vain kuuntelisivat eivätkä ainoastaan leikkaisi.

  • Työttömät: Pakottamisesta ja nöyryyttämisestä tukemiseen ja mahdollisuuksien kokeilemiseen (esim. Perustulon avulla).
  • Yrittäjät: Yritykset jaetaan mikro-, pien-, keski- ja suuryrityksiin. Kaikki verot, sivukulut ja maksut porrastetaan koon ja liikevaihdon suhteen mukaisesti. Mikroyrityksiin suurimmat tuet ja avut – ja samat pois suuryrityksiltä.
  • Suuryrityksiä verotetaan toimintamaan mukaisesti, ympäristöhaitoista 100-kertaiset rapsut, YT-laki uusiksi, jne.

TYÖTTÖMÄT LANNISTETAAN

Tuttava on tällä hetkellä yksi lähes puolesta miljoonasta työttömästä, mutta hänellä olisi mahdollisuus tehdä satunnaisia projektitöitä laskutuksen kautta.

Siksi hän soitti työvoimatoimistoon kyselläkseen miten tuon voisi tehdä niin, ettei vaaranna työttömyysturvaansa. Vastaus oli uskomaton, ottaen vielä huomioon että elämme yhdessä maailman johtovaltioista vuonna 2016:

”Jokainen tekemäsi projekti pitää selvittää erikseen TE-keskuksen kautta. Työttömyyskorvaukset seisahtuvat aina kun teet irrallisen työprojektin.”

Työtön on siis tässäkin asiassa jonkun TE-keskuksen virkahenkilön mielivaltaisessa talutushihnassa. Ei voi tietää, montako yrittäjyyttä TE-keskuksen virkailija tuhoaa esim. huonona maanantaipäivänään, sillä tapauksistahan ei voi valittaa?

Eli ts. työtön ei voi edes kokeilla yrittämistä. Hänen pitää hypätä heti turvaverkkoalueen ulkopuolelle, vaikkei ole mitään tietoa siitä, paljonko yrittäjänä voisi laskuttaa vuodessa ja ennen kaikkea: riittävätkö edes taidot yrittäjäksi?

KEVYTYRITTÄMINENKIN TUKITTIIN

Meillä oli keino kokeilla yrittäjyyttä. Ns. kevytyrittäjyys, mutta hallituksemme tukki senkin ainoan tien, jolla työtönkin voisi kokeilla yrittäjyys-siipiensä kantoa. Esim. Ukko.fi:n kautta kulut sekä verot (20%:n veroprosentilla) ovat 1000€:n laskusta huimat 46%a, mutta ainakin sen kautta olisi voinut koittaa yrittämistä.

Ukko_1000euroa

En ihmettele lainkaan niitä, jotka siirtävät yritystoimintansa ja perheensä maahan, jossa yrittäjyyttä tuetaan. Täällä sitä tuhotaan.