Suomen päättäjät tarvitsevat nyt nopeasti apua!

En lähde luettelemaan yksittäisiä kohtia, koska lakimme ja asetuksemme ovat jäämässä päivä päivältä vuosia jälkeen. Maailman muutos monella rintamalla on nyt niin lujaa, että Suomi on jo jäänyt kyydistä.

Perussääntöjä pitää nopeammin panna kokonaan uusiksi. Virkamieskoneisto pitää viheltää pelirangaistukselle tai pitkälle jäähylle.

Esimerkki:

Meillä on viimeiset 50 vuotta ollut työsäännöstö, joka on perustunut kolmikantaan: Työnantaja – palkansaaja – yrittäjä. Digitalisoituneessa maailmassa koko asetelma pitää vetää vessasta nopeasti. Nopea, ketterä, innokas ja osaava ihminen voi haluta olla kaikkia noita!

Ei ole enää yhtä uraa ja tietä Suomessa. On kymmeniä uria ja tuhansia teitä globaalisti.

Pitäisi sallia projektikohtainen yrittäminen. Aleksi Valavuoren esimerkki toi itselle tietoon mm. sen, ettei innokas fanijoukko pysty järjestämään yhtä matkaa Suomessa, koska säännöstö on homeessa.

Kaikille pitäisi sallia yrittämisen kokeilu ilman saatanallista byrokratiaa ja maksuja. Saisi koittaa siipiään x ajan, jolloin tutustuisi ja näkisi tulisiko tästä tapa! Hyvä esimerkki, jossa yrittämiseen lähtemisen kynnys on poistettu, on Australia.

-Tietenkin myös valtioilla on eroa: Australiassa yrityksen perustaminen on ilmaista ja elinkeinonharjoittaja saa tienata 80 000 aud vuodessa ennen kuin 10% ALV astuu mukaan kuvioon. Suomessa elikeinonharjoittaja yrityksen perustamisesta vaaditaan käsittelymaksu ja yli 8500 euron liikevaihdon jälkeen yrittäjää lyödään kirjaimellisesti turpiin 24% arvolisäverolla ja 22,5% yrittäjän eläketurvamaksulla.

”Neuvosto” perustettava!

Pitäisikö päättäjien kylkeen perustaa neuvosto eri tulevaisuuden alojen ammattilaisista, jotka syöttäisivät jumiin jääneille dataa? Tiedän, että heillä on jotain siteitä ajatushautomoihin ja mm. Yliopistojen tulevaisuuden tutkimusyksiköihin, mutta sekään ei enää riittä.

Nyt pitäisi olla säännöllistä vuoropuhelua uuden ja vanhan maailman mallin välillä.

Digitaalisten alojen kehitysnäkymien puolesta voisi edustaa Digitalist Network? Yleisnäkymiä esim. Demos?

Pikku Apuri