Aloitimme tiukan budjettiseurannan jo lähes 30 vuotta sitten. Sen johdosta maksoimme ennätysnopeasti opiskeluajan lainat sekä asuntolainamme. Tiukka kuri jäi päälle. Nyt voimme olla jo ylpeitä tietynlaisesta piheydestämme.

Piheys voi olla sairaalloistakin, mutta terve piheys säästää luontoa, kohottaa kuntoa, pitää päälaskitkin loitolla ja tuo säästöjä. Siksi suunnittelimme ideologialle oman logonkin. Siitä on hyvä tehdä muutakin kuin t-paitoja.

Mitä POOP -elämä sitten pitää sisällään?

Ensimmäisenä ja pohjaratkaisuna budjetin pitämisen.

Budjetti on sama vanha budjettipohja nyt LibreOffice -versiona: Simppeli budjettipohja. Siihen merkitään tietysti vain tulot ja menot. Joka kuukausi kuluvat kiinteät menot omiin kohtiinsa ja ruoalle sekä bensalle ja muulle perusjatkuvalle olemme merkanneet yleiskulu -kohtaan tietyn määrän.

Omassa versiossamme olemme jatkaneet tuosta hieman monimutkaisemman, jossa mukana ovat yrityksemme Pikku Apurin tulot ja menot sekä säästöihin menevät ja itse säästötilit. Mutta tuosta pääsee alkuun.

Simppelin budjettilaskurin avulla on pystynyt melko tarkkaan pitämään kulukuria ilman jokaisen kuitin syynäämistä ja kirjaamista. Hetken kun tuota pitää, siitä tulee rutiini ja peli, jossa haluat säästää mahdollisimman paljon.

Ja kun säästöä kertyy, sitä ei käytetä suurempaan ja parempaan.

Emme ole enää aikohin shoppailleet.

Se huume ei toimi kuin pahana trippinä. Sen sijaan liikumme luonnossa omien eväiden kera. Taatusti palkitsevampaa. Ostamme vain tarpeeseen ja pyrimme ostamaan kerralla laatua, jota ei tarvitse kuin korjata.

Ruokaostoksiin ja -hävikkiin tarkkuutta.

Emme juokse kuponkien perässä, mutta kävelemme reput selässä Lidliin, josta ostamme arkiruokamme. Erikoisaineksia haemme Citymarketista ja spesiaalikaupoista (aasialaiset, lähi-idän ruoka jne.).

Ruokapuolella olemmekin kasvattaneet omaa reseptivalikoimaa, jossa yhdistämme herkullisen, edullisen ja terveellisemmän ruoan.

Suurena linjana liha on jäänyt koko ajan vähemmälle ja vihannesten käyttö kasvanut. Oikein maustamalla ruoasta kuin ruoasta saa hyvää.

Mikä tarkoitus piheydellämme on?

Turva. Siinä se on yhdellä sanalla. Halusimme säästää nopeasti turvan, JOS toiselle, molemmille tai läheiselle tapahtuu jotakin.

Tuo liittyy ajatuksen, jonka twiittasin Olli Lindholmin kuoleman jälkeen:

Hyvä arkielämä on tärkeä, muttei ilman turvaa. Carpe diem on meistä tyhmä ajatus. Kun nyt seuraa vanhustenhoitokeskustelua, varaudumme siihen, että eläketurva saattaa 20 vuoden päästä olla jo sössitty ja/ tai se on minimaalista. Kaikkeen on hyvä varautua ihan itse. Siksi PooP.

…ja lopuksi: Voimme kyllä ”tuhlata omaan hyvinvointiimme” esim. kuukauden työnteon ulkomailla. 5000€ se maksoi, mutta antoi enemmän. Olemalla lopun vuotta pihi tuokin mahdollistuu.

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.