Naapurisaaret vertailussa, Teneriffa vastaan Madeira

,

Vuosien 2017 ja 2018 marras-joulukuussa vietimme yhteensä seitsemän viikkoa Teneriffalla. Kuusi niistä Puerto de la Cruzissa ja viikon Los Gatoksessa. Nyt täksi vuodeksi hilpaisimme Turun pimeyttä pakoon Madeiralle, jossa 1. kertaa elämässämme vietimme kolmisen viikkoa. Oli aika vertailla kohteita.

Sanottakoon aluksi myös se, että paitsi että pakoilemme pimeää ja märkää, kävelemme myös satoja kilometreja luonnossa. Tässä blogijutussa Teneriffan 2017 kokemukset ja tässä vuoden 2018. Aiemmin kirjoittelinkin jo täältä pienen jutun.

Jos olemme Turun pimeydessä, joka on marras-joulukuussa kuin mörön persiissä, masennumme. Toiset kestävät sitä, me emme. Siksi joudumme investoimaan terveyteemme.

Toki sitten loppuvuosi säästetään mm. muita hiilipäästöjä. Lennoista hki-madeira-hki kun tulee Lentomaksu.fi:n mukaan 982 CO2 KG / HLÖ

Madeiran yllätykset

Tällä kolmen viikon Madeiranmatkalla meille paljastui muutamia yllättäviä seikkoja:

  • Madeiralla on ylivoimaisesti maailman kohteliain liikennekulttuuri. Tai ainakin kohteliain jalankulkijoita kohtaan. Jokainen auto pysähtyy suojateille tietä antamaan. Kyllä se jotakin kansasta kertoo, miten liikenteessä toimitaan. Mm. Suomi on aikamoinen minäminäensin -maa ja Aasian maat täysin seinähulluja.
  • Täältä löytyy julkisia vessoja muutaman sadan metrin välein. Et siis tarvitse “kahvirahoja” päästäksesi pidemmälläkin kävelyllä vessaan.

    • Levadat olivat jees, mutteivät kuitenkaan olleet meidän juttu. Levadat kulkevat vuorien seinämissä, jossa on kapeaa sekä mutaista. Reitti mennään aina lähes eestaas, eli päätepisteessä käännytään takaisin ja kuljetaan samaa reittiä. Lisäksi vastaantulijoiden kanssa tällainen kaurajätti saa välillä olla tarkkana, että mahdutaan ohitse ilman putoamista rinteiltä. Olihan mm. Levada do Rei kiva, muttei mitään unohtumatonta, paitsi vesiputouksen läpikulku (kuva yllä). Tulipahan sellainenkin nyt tehtyä. Lisäksi moni levadareitti täällä on keskenään hyvin samanlainen. Iso miinus on myös se, ettei niissä ole suuriakaan korkeuseroja. Levadasysteemissä tippuu korkeus metrin verran jokaista kilometriä kohden. Silloin veden virtausvauhti on oikea. Aikamoisia hemmoja on noita ollut suunnittelemassa!
    • Veredat ovat peruskävelyreittejä. Upea oli mm. Vereda Ponta São Lourenço, joka on Madeiran saaren karu itäkärki. Aivan kuin Skotlannin tai Irlannin nummilla kävelisi. Suosikiksemme kuitenkin jäi “kotikävelyreitti”, eli Funchalin itäkärjestä Camara de Lobosin länsikärkeen, joka tulikin tehtyä 5-6 kertaa!

Madeira vastaan Teneriffa

Jaoimme Pian kanssa tarjonnan muutamaan pääkategoriaan:

Maksetut retket/ vaellukset

Molemmissa on valtava määrä vaihtoehtoja, hinnaltaan lähellä toisiaan, yleensä 25€-35€/reissu/hlö. Sillä saa kuljetuksen paikalle ja pois sekä mahdollisesti jonkun bonuskivan kahvittelukohteen matkan varrelta.

Teneriffa vie tässä voiton, koska ainakin Puertosta pääsee helposti Teiden mahtaviin maisemiin sekä lukuisiin muihin vaellusreitteihin. Levadat, joita Madeiralla riittää 2000km edestä, ovat kapeita ja usein mutaisia, mutta jos niistä pitää, niin sitten tilanne voi olla tasaväkisempi. Myös ns. täyspäiväretket kestävät Teneriffalla pidempään, jopa 10-12 tuntia. Madeiralla ne ovat venytettynäkin 6-7 tuntisia.

Omatoimikävelyt

Teneriffa on paljon suurempi saari, joten vaihtoehtojakin on enemmän, mutta iso yllätys oli se, miten paljon paremmin Madeiralla, ainakin Funchalin alueen rannikolla on hyödynnetty se itse rannikko. Upeaa kävelypromenadia riittää yli 20 km:a. Puertossa ei ole kuin muutama kilometri “tehtyä reittiä”. Siksi meillä Funchal voittaa Puerto de la Cruzin.

Ruoka ravintoloissa

Söimme Puertossa parempaa ruokaa. Madeiralla ruoka on melkoisen brittiperäistä monissa ravintoloissa. Valkoista pullaa eri muodoissaan tai sitten kuivaa pihviä. Teneriffa voittaa siis kirkkaasti, mutta käänsimme tämän toisin päin: Madeiralla voit pitää kuntokuurin ja tulla hoikempana takaisin! Nytkin näin kävi.

Ruokakauppatarjonta ja -hinnat

Teneriffa vie tämänkin. Ruoka on inan vielä halvempaa ja vaihtoehtoja oli enemmän. Halpaa on suomalaiselle molempi.

Hotellit/ sijainti

Puertossa majoituimme aina yläkaupunkiin, hotelli Masaruun. Sieltä pääsi hyvin joka paikkaan ja oli rauhallisempaa nukkua. Samanlainen on sijainniltaan Lidon alueella oleva hotelli Jardins d´Ajuda. Itse hotellihuone Madeiralla oli paljon suurempi ja monikäyttöisempi. Samoin hotelli oli rauhallisempi ja vähemmän ihmisiä. Hotelli Madeiralla voitti selvästi, sillä hinta oli samaa luokkaa.

Luonto

Madeira on kuin Jurassic Park. Kaikki kukat ovat puita ja mustikkakin 2,5 -metrinen. Vaan kauneinta täälläkin olisi huhti-toukokuu. Marraskuussa vielä näkee kukintoja, mutta joulukuussa alkaa olla jo kuihtunutta. Toki silti värejä näkee kasveissa.

Teneriffakin on vähän samanlainen, mutta sen lisäksi sieltä löytyy Kuu ja Mars -maastot Teideltä. Tasahkosti menee, ehkä inan Teneriffalle, koska saari on suurempi ja sieltä löytyy eri variaatioita enemmän.

Ihmiset

Meillä ei ollut huonoja kokemuksia kummastakaan, kun on itse positiivinen ja avulias. Molemmissa on ystävällisempää kuin Suomessa. Se on toki mainittava.

Lopputulos

Teneriffa siis vienee ehkä niukasti kokonaisvertailun, koska se on suurempi ja monimuotoisempi sekä siellä on parempi ruoka. Madeira taasen on inan vehreämpi ja siellä Atlannin rannat on paremmin rakennettu kävelyyn.

Jos se meille on mahdollista ensi vuonna, kun täytämme 50-vuotta, matka suuntautuu jompaan kumpaan. Emme osaa vielä sanoa. Valinta on vähän kuin Bruce Springsteenin tai John Mellencampin väliltä. Paras olisi puolet Puertossa ja puolet Funchalissa, vaan en ymmärrä miksei sitä edes tarjota – ainakaan järkevään hintaan?

Kuvia