Miten varaudumme torpalla ilmastonmuutokseen

,

Tänään tuli Suomen ilmastopaneelin raportti julki. Siinä selitetään asioita, joihin olemme perehtyneet jo aiemmin: Sateet ja tuulet lisääntyvät jatkossa. Miten sitten olemme varautuneet niihin Taivassalon torpallamme?

– Aivan liikaa on keskitytty siihen, että katsotaan, lämpeneekö ja kuinka paljon. Pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota siihen, paljonko sataa, minne sataa ja mitkä vaikutukset sillä on, Gregow sanoo.

Juhola kehottaa kaikki kansalaisia myös miettimään, mikä on oma varautumissuunnitelma ilmaston muuttumisen varalle.

– Sopeutuminen on omaisuuden haltijan vastuulla. Jos omistaa kiinteistöjä tai metsää, jotka ovat suorille vaikutuksille alttiita, niin kannattaa tarkistaa, minkälaiset vakuutukset ovat voimassa. Äkillisten tulvariskien varalle kannattaa miettiä, mitä sitten oikeasti tehdään, jos vesi rupeaa tulemaan ovesta sisälle, mihin pelastaudutaan.

Alapohja tuulettuvaksi

Siinäpä se miksi jo teimme muutama vuosi sitten täydelliset alapohjaremontit torpalle. Hyvin tuulettuvat rossipohjat ovat hyvä keino poistaa alapohjan kosteuksia ja sitä kautta homeongelmia. Lisäksi koko talon rakenne hyötyy hyvästä tuulettumisesta.

Katto kunnossa ja sillä vahva rakenne

Katto on tietysti tärkein. Meillä vanha peltikatto on vielä hyvässä voimassaan, joten maalautamme sen panssarimaalilla nyt toiseen kertaa. Lisäksi koko katon tukirakenne on vahvistettu päätykolmioin. Pidimme yläkerran myös raakana, rakentamattomana, joten tuuletus läpi talon toimii siltäkin osin.

Riskipuut kaadettu talojen läheltä

Viisi riskipuuta kaatui viime vuonna. Kaadatamme vielä lähikuusiryhmän latvukset ja pari talojen lähellä olevaa koivua, sitten on kaikki riskipuut eliminoitu ja lisääntyvät myrskutuulet eivät pääse kaatamaan puita.

Räystäslaudat ja vesikourut kuntoon

Vesi pitää ohjata ulos talosta. Se onnistuu parhaiten hyvillä räystäillä, vesitynnyreillä ja sillä, että maa alenee talosta pois päin ja näin luonnollisesti suojaa suurilta vesimontuilta talon alla. Meidän pitää vielä alaräystäslautoja pidentää, koska hirsien vaihdon myötä osa niistä ei yletä aluskivien yli. Siksi vesi voi jäädä lillumaan kivien päälle.

Toki vielä lisää voi tehdä. Meillä ei ole ollut vielä tarve salaojitukselle, mutta ajattelin kyllä yhdelle sivustalle itse kaivaa pienen vesiohjausojan ensi vuonna. Vanha tuulettuvarakenteinen hirsitorppa on siitä hyvä, että vaikka tilapäiskosteutta tulisikin, se kyllä tuulettuu pois, KUN rakenteet ja ratkaisut on tehty oikein. 120 vuotias rouva voi edelleen hyvin.