Kuva sivuilta: http://naamapalmu.com/

Kuva sivuilta: http://naamapalmu.com/

Yhdeksäs vuosi päätoimisena yrittäjänä alkamassa. Onneksi on mennyt hyvin, sillä yrittäjä on vieläkin ainoa ammatti, jolla ei käytännössä ole mitään työttömyysturvaa.

Teoriassa on, mutta lähes kaikki hakemukset evätään. Kuten Facebookin Yrittäjien työttömyysryhmässä sanotaan: ”Valituksiamme käsitellään kuukausia ja lopulta nekin ovat useimmille turhia. Samaan aikaan rahahanat ovat kiinni. Tietyistä sitovista päätöksistä ei edes voi valittaa! Kaiken huipuksi valituksia käsittelevä työttömyysturvalautakunta pimittää julkisia tietoja ja ongelman virallinen toteaminen vaikeutuu.”

Yrittäjien työttömyysturvattomuus on aika monesta käsittämätöntä maassa, jonka tulevaisuus lepää juuri nyt ainoastaan pk-yritysten työllistämiskyvyistä.

Suurin tyhmyys asiassa on kuitenkin tuo salaus. Mitä salaus tekee julkisen prosessin välivaiheessa, koska juuri se estää asian järkevän jälkikäsittelyn. Tyhmästä viranomaisesta ja sen päätöksestä ei siis voi edes valittaa?? Tässä siitä taas juttua, josta alla oleva osuus:

Asiaa olisi voinut selvittää Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan ratkaisuista. Valituksista ja TE-toimistojen vastineista olisi käynyt ilmi, onko kyse säännönmukaisesta ilmiöstä. Työttömyysturvalautakunta ei kuitenkaan luovuta tekemiään ratkaisuja yritystoiminnan sivutoimisuutta koskevissa valituksissa. Asiakirjat ovat julkisia, mutta lautakunta perustelee kieltäytymistään henkilöstöpulalla. Toimistopäällikkö Olli Häkkinen vetoaa julkisuulain kohtaan, jonka mukaan tietopyynnöstä voi kieltäytyä, mikäli pyynnön toteuttaminen aiheuttaisi kohtuutonta haittaa virkatoiminnalle.

Journalistiliitto on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen. Liitto vetoaa valituksessaan siihen, että mikäli viranomainen ei ole järjestänyt asiakirjojaan niin, että halutut julkiset asiakirjat ovat helposti eroteltavissa salassapidettävästä aineistosta, ei viranomainen myöskään voi vedota tietopyyntöön suostumisen aiheuttamaan kohtuuttomaan haittaan.

Voisiko tähän suureen ongelmaan vastata esim. se, kelle ongelma kuuluu, eli työ- ja elinkeinoministeriön johto?

Tätä ja montaa muuta yrittämiseen liittyvää asiaa pohditaan Yrittäjä on yhtä kuin -Facebook-sivuilla. Yrittäjän työttömyysturvaan liittyvän oman tarinasi voit kirjoittaa joko sinne tai sitten juuri perustettuun FB-ryhmään.

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.