Mikroyrittäjän elämää, osa 4: Yrityksen kirjanpito, tai siis kurjanpito

,

Miten ihmeessä voi mikrokokoisen yrityksen kirjanpito olla vuonna 2021 näin työlästä? Kuva liittyy. Tuollainen saarekepöytämme on joka kuun alussa, ainakin kahdesti.

Työkalut:

  • Yrityksen pankkitili Osuuspankissa (kirjanpitäjällä pääsy tietoihin)
  • Yrityksen laskutus Validius -laskutuspalvelussa (kirjanpitäjällä pääsy tietoihin)
  • Paperiset kuitit skannataan Scannable -puhelinsovelluksella (iPhone)
  • Tiedot ja lukemattomat viestit kulkevat sähköpostissa

Kirjanpitomme on nyt Rantalaisella, joka osti Vihainen -nimisen toimiston viime vuonna. Ostamme aika paljon kaikkea sähköisesti, eri alustoilta ja käyttäen Paypalia, luottokorttia ja pankkikorttia.

Olemmehan mainos- ja it-toimisto, niin luonnollisesti kaikki toimii ja kulkee digitaalisesti…paitsi kirjanpito ja kuittitoimitukset. Ne ovat vuodelta 1993 – edelleen.

Miten ihmeessä voi edelleen olla tilanne, että joka kuun alussa:

  1. Toimitan edellisen kuun kuitit. Skannaan paperisia kuitteja 20-50 kpl:tta Scannablella suoraan kirjanpitäjällemme, riippuen kuun aktiivisuudesta. Tähän minulta menee 1-2 työtuntia.
  2. Häneltä tulee silti 20-30 kuitin lista joka kuun alkupuolella kuittipuutoksista, eli mm. Paypalilla tai luottokortilla maksetuista palveluista – joita hän ei pankista näe (!!!?!?!)
  3. Niitä sitten kaivan erilaisista palveluista (Paypal, Elisa, Amazon, Google, Telia, Zoner, jne. jne.), KOSKA KAIKILLA ON NYKYÄÄN JOKU ”OMA YRITYS” -palvelu, JOKA EI TOIMI SITTEN YHTÄÄN. Juuri se kuitti joka puuttuu ei löydykään Oma-Zonerista, koska blaablaablaaa – tällaisia väännän yrityksien chatpalveluissa toinen toisen perään.
  4. Tulostan jokaisen puutoksen paperille ja skannaan sitten Scannablella kirjanpitäjälle. Jään odottamaan niitä, joita en heti saa joiltain toimijoilta. Näin käytän 2-3 tuntia – joka kuukausi.

Lopputulos

Maksan yrityksen kirjanpidosta 250€/kk, mutta teen itse sen eteen 3-5 työtuntia jokaisen kuun alussa. Ihan samojen toimijoiden kuitteja kaivelen niiden omista ”oma-palveluista”, joka kuu. Osuuspankki veloittaa meiltä 30€-50€/kk ja tileiltä ei saa kuittia, jos maksettu luottokortilla netissä????

Kuka tekee ensimmäisen palvelun, jossa minun ei itse tarvitse kaivaa mitään, vaan kuitit kulkeutuvat automaattisesti ja digitaalisesti ostamisesta pankkitilin kautta kirjanpitoon saakka?