Vuonna 2014 ostimme oman hirsitorppamme Taivassalosta, Casa Nasun. Olemme sitä nyt kuudetta vuotta asuttaneet toukokuu-lokakuu -kausina. Samalla torppaa on kunnostettu koko ajan. Tulevana keväänä edessä on suurin kunnostusurakka.

Kirjoitin loppusyksystä hirsikengityksen aloittamisesta ja tuvan multipenkkilattian kunnostamisesta. Nyt tiistaiaamuna 26.3. klo 8 se oikeasti alkaa, kun Restartin supersankarit astelevat pihaan kirveet ja moottorisahat heiluen.

Tarkoitus on tosiaan livekuvata, kun Restartin sakki vaihtaa 20-25 metriä hirsiä ikkunoiden alta. Lisäksi vanhat lankkulattiat nostetaan tuvan puolelta ylös ja lattian alta poistetaan villat ja muut ”pahikset”. Sitten se ruopataan ja varmistetaan alapohjatuuletus vuosikymmeniksi eteenpäin. Lopuksi vanhat lankut takaisin. Muutama leveysmetri joudutaan uusilla lankuilla korvaamaan, koska vanhaa oli syöty.

Sen jälkeen pääsemme sisustamaan tuvan puolen kokonaan alusta, koska sehän siis purettiin atomeiksi.

Oma urakkamme on yläpohjan eristäminen ja salin puolen hirsiseinän kunnostaminen piilukirveellä. Taito vaan pitää ensin opetella 🙂 Loppukesä menee sitten pihaistutuksissa. Alapihamme on edelleen tyhjä taulu, iso jalkapallokenttä, joka saa koko ajan eteläistä aurinkoa. Sinne valitsemme huolella läjän puita ja pensaita, jotka istutamme. Aikeissa on myös tehdä pieni grillausalue pihan keskelle.

Taas on tarmoa.

EDIT 30.3.2019 – Tunnelmat nyt vähän vaisummat

Nyt on ensimmäinen seinä romutettu, koska koko seinä oli huonokuntoinen. Hirsikehikkomme lienee n. 200 vuotta vanha ja se on valtaosan ollut säiden armoilla. Valitettavasti se näkyy ja talomme ainoa pohjoinen varjoisa seinä oli pahemmassa kunnossa mitä ajattelimme. Sen alaosa rakennetaan nyt kokonaan uudelleen. Itäosan pääty otetaan seuraavaksi auki ja oletettavasti koko alaosa uusitaan siinäkin.

Lisäksi tulee sitten uusittu multipenkkilattia. Tietää taas miksi tekee työtään – jotta saa tehdä tällaisia kulttuuritekoja.

 

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.