Olen Esko Valtaojan Kaiken Käsikirjan loppumetreillä. Hyvä teos, joka mielestäni pitäisi olla koululaitoksemme oppikirja jo yläasteella.

Pieni, mutta tärkeä aihe siellä on ihmisen moraali sekä tapa toimia. Tiivistetysti janan ääripäissä ovat Björn Wahlroosin ja kaikkien äärioikeistolaisten idoli, Ayn Rand, sekä toisessa nurkkauksessa buddhalaisuuden Bodhisattva.

Ayn Randin ajatus oli se, että yksilön on noustava kaiken ”saamattoman” seasta yliolennoksi ajattelemalla vain itseään. Täten hän menestyy, ja jakaa siten hyvää myös ”pohjasakalle” erilaisten tulonsiirtojen muodossa.

Bodhisattva taas voisi valaistuneena vaikka ”leijua toisiin maailmoihin”, mutta päättää silti jäädä tänne, auttamaan muita kanssakulkijoita.

Tutkimustietoa

Tutkimukset löytävät saman mitä maalaisjärkikin: välitila on paras.

Kaksi alan pioneeria, Jung-Kyoo Choi ja Samuel Bowles pyörittivät tietokonesimulaationa miljoonia simuloituja esihistorioita nähdäkseen, miten erilaisilla asenteilla varustetut ihmisryhmät menestyisivät tuhansien sukupolvien aikana.

Parhaiten pärjäsivät samalla sekä suvaitsevaiset että itsekkäät, mutta rauhanomaiset porukat. Toinen menestyjä olivat aggressiiviset, mutta oman sakkinsa sisällä altruistiset joukot. Eli foinikialaiset kauppiaat ja sotaisat uskonveljet menestyivät. Kaikkien sota kaikkia vastaan ei pärjännyt, kuten ei nice guy -meininkikään.

Muuta

Itse uskon, että utelias ihminen pärjää aina. Ensin törmää johonkin, josta sitten voi ottaa tarkemmin selvää, pitääkö moinen myös paikkansa. Kunhan ei usko kerralla mitään.

Tässä haastattelussa (erittäin hyvä – lue!) muuten on mukana myös toinen suuri ajattelija, rap-artisti Asa, joka Eskon kanssa kertoo omista ajattelun ja tekemisen metodeistaan.

”Esko, sinulla on kyky esittää monimutkaiset asiat kansantajuisesti,  Asa taas asettuu biiseissään kenen tahansa kenkiin. Mistä empatianne muita kohtaan kumpuaa?

Esko: Perinteinen Siddhartha-tyylihän on, että mennään autiomaahan, meditoidaan 40 vuotta ja saavutetaan valaistus. Uskon enemmän, että tiedon avulla voi saavuttaa paremman ymmärryksen ja oppia säälimään maailmaa. Tiedollakin on tässä mielessä vain välineellinen arvo. Vaikka päässäni olisi maailman jokainen fakta, en olisi yhtään viisaampi kuin taskussani oleva kymmenen gigan muistitikku. Eikä viisauden saavuttamiseen ole vain yhtä tietä. Joillekin toimii taide, toisille filosofia ja jollekulle jopa uskonto.

Asa: Kaikennäköistä on ehtinyt tapahtua kymmenen vuoden aikana. Olen herkistynyt monella tasolla, mutta samalla sisälläni on vahvistunut loputon uteliaisuus kaikkea kohtaan. Tieto voi lisätä tuskaa, ymmärrys kuitenkaan ei. Ymmärrys pitää soluja kasassa. Maailma on loputtoman mielenkiintoinen paikka. Aina kun sen muistan, osaan nähdä kaiken lapsen silmin.”

Pikku Apuri, oppiva apina.

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.