Kreikkalaisen yrittäjän arkea (Turkulainen 28.8.2013)

Kirjoitin uusimpaan Turkulaiseen näkemyksen kreikkalaisten ystäviemme arjesta:

Kreikka

Kreikkalaisen yrittäjän arkea

Olemme vaimon kanssa käyneet lomallamme muutamia kertoja vaeltamassa Kreetalla, Kreikassa. Paikka on huikea luontokohde jopa 2,5km:iin nousevine vuorineen ja rotkoineen.

Kesän reissulla tutustuimme Agia Marinassa Odysseus Hotellia pitävään Krasoudakin perheeseen, joiden kanssa vietimme loman viimeiset päivät.

Juttu kääntyi luonnollisesti Kreikan ja Suomen taloudelliseen tilanteeseen sekä yrittäjäarjen haasteisiin molemissa maissa.

Krasoudakin perheyritys

Vaimo Katerina hoitaa hotellia ja sen rantabaaria miehensä Giannisin kanssa. Krasoudakin (nimi tarkoittaa viinintekijää) suku sai rantatontin itselleen n. 200 vuotta sitten. Silloin tontti katsottiin Kreetalla ”jämämaaksi”, koska siellä ei voinut kasvattaa esim. oliiveja. Nyt perhe saa huimia tarjouksia ulkomaisilta hotelliketjuilta, jotka himoavat rantatontteja saarelta. Vaan eivätpä suostu myymään.

Nykyhotelli rakennuksineen tehtiin 1986 ja saneerattiin 2006. Suurperhe asuu isossa talossaan samalla tontilla, joten keskipäivän hiljaisina hetkinä voi piipahtaa kotiinsa vaikka ”tupluureille”.

Aitoon perheyritystyyliin myös tyttäret ja vanha mummu Yaya jelppivät arjen askareissa kun ehtivät. Mummulta muuten saa loistavaa yrttitietoutta, jos kreetalainen, maailman terveellisimmäksi todettu ruoka kiinnostaa.

Katerina itse on asunut pitkiä aikoja mm. Kanadassa, ja omaa loistavan palveluasenteen sekä englannin kielen taidon. He todella osaavat pitää vieraistaan huolen.

Perheen tyttäret Nina ja Antonia opiskelevat. Vanhempi tytär (Nina) Heraklionin yliopistossa, jossa viime vuoden henkilökunnasta lähes kaikki on irtisanottu. Valmistuminen on kuusi kurssia vajaa, mutta 87 opettajasta enää neljä on jäljellä ja yliopistoa uhkaa lopetus. Missä siis valmistua? Opinnot ovat maksaneet perheelle paljon ja neljän vuoden opiskeluajan lisäksi melkomoinen summa rahaa on vaarassa valua hukkaan.

Kreikan tilanne

Kreikka onkin Krasoudakien mukaan jo vararikossa. Lisäksi aivovuoto nuorissa, alle 25-vuotiaissa, on hurjaa: Useita satoja nuoria muuttaa muualle elämäänsä rakentamaan – joka päivä!

Rankka taloustilanne näkyi siinäkin, että kaikki kulutus on kotimaista sekä tuotteissa että palveluissa. Ollaan käännytty sisään päin ja tuontihanat ovat tiukassa.

Kaupungeissa järjestetään usein pienimuotoisia työnseisauksia, mielenosotuksia sekä lakkoja mm. kansainvälisten yritysten ovien eteen. Niissäkin plakaateissa kehotetaan suosimaan paikallisia tuotteita. Saarilla, missä turisteja vielä riittää, tilanne on manner-Kreikkaa parempi.

Odysseus Hotellin verkkosivut löytyvät osoitteesta: http://www.odysseusapartments.gr/. Jos varaatte heiltä huoneen, kertokaa terkkuja, saatatte saada Turkulaisen kaverialennuksen.

Jari Liitola, yrittäjä itsekin