Keraamiset Kerkes-kivet Aitokiuas AK-57:ään – lämpöaika ja puumäärä alle puoleen?

Tämä ei ole mainos, vaan aito juttu. Lämmitysaika 4-5 tunnista 1,5 tuntiin? Alle puolet enää poltettavaa puuta? Totta vai tarua, kun isketään 480€ kiuaskiviin?

Tästä Saunologian pitkästä jutusta luin näistä ihmekivistä ensi kerran ja sittemmin piti oikein soitella Kerkesiin asiasta. Lupasivat huimia, joten investoimme näihin ”ikuisiin kiviin”, koska ne on tehty kertalämmitteisiin kiukaisiin.

Miten?

  1. Aloitin tyhjentämällä vanhat ja pahasti murentuneet peruskivet Aitokiukaastamme ja imuroin sen puhtaaksi.
  2. Raijasin autosta kivet saunakamariin ja avasin 1. laatikon, josta löytyikin hanskat ja ohjeet.
  3. Kävi selväksi, että koko kiuas pitää purkaa osiin, koska pointti on vuorata Kerkes-massalla koko pönttö tiiviiksi.
  4. Aitokiukaan purku alimmaiseen pönttötasoon saakka.
  5. Kerkes-massa esiin ja siitä muovaamaan parin sormen paksuisia pötkylöitä, joita L-malliin sidotaan isojen kivilaattojen reunaan. Näin koko reunus ympäri. Lopuksi vielä ala ja yläreunojen massaus.
  6. Tässä välissä aloin täyttää siltakivin ja isoin Kerkeskuulin alaosaa.
  7. Sitten yläosan vuoraus aivan samalla tekniikalla ja sen jälkeen kivien latominen, tällä kertaa vain 80mm ja 60mm kivillä, eli kivien koko pienenee yläosaa kohti.
  8. Lopuksi massataan yläosan reuna tasaiseksi kivien kanssa.
  9. Sitten rautakansi paikoilleen ja sen sekä kuoren väliin tiukka palovillalevy.
  10. Lopuksi muut Aitokiukaan osat paikoilleen.

Tässä Saunologian opasvideo, jossa ei ääntä.

Galleria

Miten kävi? Auttoiko Kerkes-paketti myös stressiin?

Seuraavana aamupäivänä sitten sytyttelin, ohjeen mukaan, kiuasta hiljakseen. Nyt tuon massan pitäisi muuntua keraamiseksi ja koko systeemin tiivistyä.

Illemmalla ensilöylyihin. Miten nyt sitten meni? Lyhenikö lämmitysaika ja menikö vähemmän puita?

Ilman tätä remppaa olen lähes nollakelissä lämmittänyt saunaa viitisen tuntia plus sitten 2-3 tunnin muhimisodottelu. Eli koko päivän urakka kahdelle ihmiselle.

Kerkes on kaiken kehun arvoinen

Vappuaatto 30.4.2021 torpalla. Saunottiin aidosti ensi kertaa tiivistyskeikan jälkeen. Lämmitys kesti 2,5 tuntia, eli puolet aiemmasta. Sen jälkeen Kerkes-perunat olivat kuumia (kuva alla). Puita meni hämmästyttävästi 1/3 osaa – 1+ kantokassillinen (kuva alla myös). Eli lupaus piti.

Se mikä muuttui on lämpötila. Aiemmin seurasin mittarista kun siinä oli 50-60 astetta, lopetin lämmittämisen. Sitten saunan lämpötila nousi 70-80 asteeseen. Nyt kivet kuumenevat jo parissa tunnissa, vaikka lämpömittari näytti vasta 35+ C. Loppulämpö oli vain 50 C, mutta kipakkaa ja kuumaa löylyä riitti vaikka kuinka. Itse asiassa löylyn ”potku” oli niin kova, että piti pari kertaa sulkea sen voimasta avautuva saunan ovi 😉

Kerkes-kiuasta ei siis seurata mittarista, vaan kuulien väristä.

Ja siis Kerkes ei ole tästä maksanut mitään. Oli kalliin eurokasan väärti. Kertalämmitteiseen kiukaaseen ne toimivat upeasti.