Olemme parisen vuotta kehitelleet hiljaisella tulella uudenlaista ekologista talomallia. Nyt paperille menossa on versio 3.0 ja olemme itse innoissamme. Vaan korruptoituneet lobbarit ampuvat jo kehitysvaiheessa ideat alas.

Kaikki Suomessa tietävät, kuinka huonoja taloja täällä on rakennettu jo kauan. Täällä on yhdistetty ahneus (kiire) lisääntyviin eristevaatimuksiin sekä koneohjattuun ilmaan. Lopputulos on hirveä määrä uutena homeisia taloja – täyttä sekundaa.

Suomi tulkitsee EU:n tulevia tavoitteita taas mallioppilaana – kaikki säädökset tappiin, vaikka niissä ei olisi mitään tolkkua.

Kun taas hirsitalossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, on hyvä ja terveellistä asua. Sen päästöt ovat pienemmät kuin minkään passiivitalon, kun otetaan huomioon rakennuksen ja tarvikkeiden koko elinkaari. Siinä on vain yksi vika: Painovoima ei tarvitse konetta – se toimii itsestään kun talo on hyvin suunniteltu. Sinne ei ahne tahmatassu saa myytyä turhaa kilkettä.

FINZEB -lobbariryhmä

Samuli Paltsola kirjoittaa asiasta erittäin hyvin päivän Hesarissa.

”PÄÄTÖKSENTEON avoimuudesta puhutaan nykyään paljon. Onkin perusteltua vaatia tietoa siitä, kuka päättää, millä tiedoilla ja mitkä ovat päättäjien intressit. FinZeb-hankkeessa ihmetyttää arkkitehtikunnan rajaaminen pohdintojen ulkopuolelle.

En ole salaliittoteorioiden ystävä. Mutta kun talotekniikkateollisuuden kaltaiset tahot ovat mukana laatimassa ohjeita siitä, millaisia rakennuksia Suomeen tulisi rakentaa, ja ratkaisuna on talotekniikan roima lisääminen, tulee mieleen vanha sananlasku pukista kaalimaan vartijana.”

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ, Rakennusteollisuus RT ja Talotekniikkateollisuus ovat toteuttaneet FinZeb-hankkeen, jonka lopputuloksena on kehitetty ”lähes nollaenergiatalo”, joka kuluttaa hiukan vähemmän energiaa nykyisiin taloihin verrattuna. Toteutuessaan rakennuslain muutos määrää, että kaikki Suomessa rakennettavat talot ovat lähes nollaenergiataloja vuoteen 2020 mennessä. Laki vaikuttaa myös siihen, mitä ei rakenneta. Käytännössä se kieltää yksiaineisen hirsirungon rakentamisen ja painovoimaisen ilmanvaihdon käytön.

Taisteluun!

Juttu kulkee lähettämänäni nyt mm. Facebookin Pelastetaan vanhat talot -ryhmässä, jossa on vajaa 20 000 jäsentä. Vastaanotto on vastavoimalle osuva – täysi tyrmäys ja suuri ihmetys: Kenen perkeleen aivopieru tämä taas on? Siellä sitä nyt jaetaan, ja kohta jutun on lukenut aika moni suomalainen. Laitoin jutun myös Vihreiden puheenjohtajalle, Ville Niinistölle. Saatteeksi vieno pyyntö: Ottakaa asia eduskunnassa esille avoimesti.

Hankkeeseen muuten ei juuri perinteisemmän rakentamisen tai arkkitehtuurin osaajia valittu. Onneksi lobbarisakin tavoitteissakin pyritään avoimuuteen. Sitä he nyt saavat:

 • Hankkeen tuloksille pyritään saamaan mahdollisimman laaja konsensus. Avoin, aktiivinen viestintä (www.finzeb.fi) ja osallistava työskentely.
2 Vastausta
 1. Pekka Spinkkilä
  Pekka Spinkkilä says:

  Rakentamisen määräykset ja ohjeet ovat tarpeellisia. Rakennamme niiden mukaan koteja perheillemme. Tämän päivän ohjeet avautuvat meille tulevaisuudessa ja tänään voimme vetää johtopäätöksiä aikasemmin annetuista ohjeista.
  Rakentaminen on hieno laji. Parhaimmillaan se on perinteiden tutkimista ja uutta kokeilevaa. Määräykset ja ohjeet tulee tukea valinnanvapautta!

  Vastaa
 2. Jari Liitola
  Jari Liitola says:

  Totta kaikki tuo, mutta tämä näkökulma mistä Samuli kirjoituksessaan puhuu, on aivan liian korruptoitunut. Pitää sallia myös varmaksi tiedettyjä ratkaisuja eikä vaan myydä konetta ja lisäeristettä lisää 😉

  Vastaa

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.