HuaHinUusimassa Turkulaisessa on tekemäni juttu tutuista suomalaisyrittäjistä Hua Hinissa.

Harmi kun ei ollut kuin 3000 merkin tila, mutta saa siitä peruskäsityksen. Näet jutun tarkemmin näköislehden sivuilla 12.

EDIT: Tässä juttu tekstinä:

HUA HINISSA YRITTÄJÄ SAA ARVOSTUSTA

Haastattelin ja vietin aikaa kolmen suomalaisyrittäjän kanssa, kun tammi-helmikuussa kävimme toisessa kotikaupungissamme, Hua Hinissa, Thaimaassa. Kaupunki sijaitsee 230 kilometriä pääkaupunki Bangkokista etelään.

Hua Hin Golf Shop

Kari Männikkö on perustanut kaupunkiin Hua Hin Golf Shop -nimisen yrityksen. Asiakkaina hänellä ovat luonnollisesti kaikki golfista kiinnostuneet ja sitä harrastavat ihmiset.

Miten Kari päädyit yrittämään Thaimaahan ja Hua Hiniin?

”Muutin Hua-Hiniin vuonna 2004 tietämättä mitä teen! Golf on lähellä sydäntäni, joten luontainen ratkaisu oli perustaa golfkauppa. Saatuani Titleistin ja FootJoyn edustukset, ovat visiot tulevaisuutta varten selvät. Koitamme kehittää palveluitamme asiakkaiden tarpeiden mukaan, mutta ilman turhia paineita. Täytyyhän itsekin päästä pelaamaan!”, Kari naurahtaa.

I Rice

Marko Laine ja vaimonsa Tassanee Laine ovat pitäneet I Rice -ravintolaansa Hua Hinissa nyt kohta neljä vuotta. Ravintolan suosio on kasvanut koko ajan ja nyt ruuhka-aikaan alkavat pöytätilat loppua kesken.

Alkuvaiheessa yritys levitti sanaa läheisen Tira Tiraa -condon asukkaiden avulla. Sana levisi ja nyt I Ricesta on muodostunut ns. vakiolomailijoiden ja -asukkaiden ”olohuone”, jossa vietetään aikaa hyvän ruuan, juoman sekä tietysti ystävien kanssa. Vakiovieraita ovat paikalliset thait, englantilaiset, suomalaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset.

Miten päädyitte yrittäjiksi?

”No itse olen viikot töissä Nokia Siemens Networksilla Bangkokissa, joten vaimoni kaipasi tekemistä. Ja koska hän on ikänsä toiminut ravintolakokkina, oli ravintola luonnollinen valinta”, Marko kertoo.

”Rahoitin alkupääoman, ja ravintola startattiin liikkeelle. Vaimoni yksinkertainen motto menestymiseen oli: kun teen hyvää ruokaa, ihmiset tulevat kyllä sitä syömään. Ja oikeassahan hän oli!”.

I Rice tekee myös hurjasti ns. sosiaalista hyvää työllistämällä suuren joukon sukulaisia, sekä jakamalla ruokaa ja apua sitä tarvitseville, mm. asunnottomille paikallisille. Kaikissa teoissa näkyykin buddhalaisuuden auttava ydin.

Sabai Sabai Golfpalvelut

Heikki ja vaimonsa Apple (suomalaisille Omppu), ovat yrittämisen konkareita Hua Hinissa. Kohta lähestytään jo kymmenettä vuotta golfmatkojen järjestäjänä.Yritys on kovalla työllä rakennettu menestys ja jos golfkenttiä pullollaan oleva Hua Hinin seutu kiinnostaa, todennäköisesti sinäkin varaat pelireissut ja ehkä majoituksenkin heidän kauttaan. Saat vielä 19. reiällä juodaksesi suomalaista lonkeroa.

Helpolla homma ei pyöri, vaan työpäivät ovat 2-3 hiljaisempaa kesäkuukautta lukuunottamatta 15-17 tuntisia. Varsinkin enemmän perustoiminnan pyörittämisestä vastuuta ottanut Omppu venyy hurjiin työsuorituksiin.

”Minun pitää tarkistaa kaikki – koko ajan. Onko klo 5.30 sovittu asiakashaku ajallaan ja kuski tehtäviensä tasalla? Tietääkö x ja y, pelaavatko he tänään 18 vai 27 tai 36 reikää? Ei ole päivää, jolloin kaikki vaan rullaisivat automaattisesti maaliin, ilman tiukkaa valvontaa”, Omppu sanoo.

Summaus

Yrittäminen on Thaimaassa arvostetuin ammatti. Jos työnnät hedelmäkärryjä kadulla, olet paikallisten silmissä arvostetumpi, kuin läheisen Hilton-hotellin johtotehtävissä oleva henkilö. Yrittäminen Hua Hinissa on myös pitkiä päiviä, jopa tuplasti suomiyrittäjiä pidempiä.

Suuri ero tulee kuitenkin tavassa tehdä työtä. Kun Suomessa rutistetaan mailaa naurettavuuksiin asti, Hua Hinissa yrittäminenkin otetaan löysin rantein. Työpäivää katkotaan rentoutumiskeinoin, eli elämästä nautitaan työssäkin. Siinäpä oppia Suomeen.

Jari Liitola

Pikku Apuri

0 Vastausta

Kommentoi?

Osallistu ja levitä sanaa.
Osallistu.

Kommentoi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.